Aktualno
StoryEditor

HAKOM: Operatori na tržištu elektroničkih komunikacija uložili 2,6 milijardi kuna u nove tehnologije

06. Ožujak 2018.

Operatori na hrvatskom tržištu elektroničkih komunikacija u 2017. godini nastavili su investirati u infrastrukturu, napredne tehnologije i inovativne usluge, pri čemu su uložili oko 2,6 milijardi kuna, što je 4 posto više nego u 2016. godini, priopćila je u utorak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

>>>HAKOM pojasnio prava pretplatnika nakon ukidanja pojedinih programa u paketima VIPnet-a i B.neta

U pokretnoj mreži, zbog izostanka sezonskog efekta u odnosu na prethodno tromjesečje, četvrto tromjesečje 2017. obilježili su pad broja korisnika i prometa. Usporedno, zbog porasta korištenja komunikacijskih servisa kao što su Viber, WhatsApp, Skype i drugih, kontinuirano pada i broj poslanih SMS i MMS poruka i to oko 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kažu u HAKOM-u.

U strukturi korisnika pokretne mreže na kraju 2017. prevladavali su korisnici s pretplatničkim odnosom, što je, kako se ocjenjuje, rezultat ponude raznih tarifnih paketa s atraktivnim ponudama uređaja/tableta i porasta popularnosti pametnih telefona.

>>>Hakom: 8 posto više paketa na tržištu poštanskih usluga, sve zbog porasta e-trgovine

Na kraju 2017. godine u Hrvatskoj je, po HAKOM-ovim podacima, bilo milijun i 95 tisuća priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnoj mreži, što je 5 posto više u odnosu na 2016. Povećan je i broj širokopojasnih priključaka velikih brzina koji čini oko 24 posto ukupnog broja širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži.

Putem pokretne mreže internetu pristupa oko 82 posto stanovnika Hrvatske, pokazuju HAKOM-ovi podaci.

22. travanj 2024 07:01