Aktualno
StoryEditor

HAKOM: Prihodi u mobilnim i fiksnim mrežama 15 posto manji

11. Lipanj 2018.

U Hrvatskoj su u prvom tromjesečju zabilježeni manji prihodi u fiksnim i mobilnim mrežama nego u istom razdoblju prošle godine, za 15 odnosno 3,3 posto, dok su ukupni prihodi od usluga pristupa internetu porasli za 7,2 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

>>>Tonko Obuljen izabran za predsjednika HAKOM-a

Ukupni prihodi u fiksnoj ili nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u prvom su tromjesečju iznosili 357,5 milijuna kuna, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju 2017. godine, dok je ukupan broj priključaka smanjen za 1,23 posto, na 1,37 milijuna priključaka.

Korisnika je u tim mrežama bilo 1,2 milijuna ili 1,6 posto manje nego u lanjskom prvom tromjesećju.

Po podacima HAKOM-a, i u mobilnim je mrežama smanjen broj korisnika telefonskih usluga, za oko 2 posto, na njih ukupno 4,28 milijuna, od čega je 3,57 milijuna privatnih, što je oko 0,3 posto manje, dok je kod poslovnih korisnika zabilježen pad od gotovo 9 posto, na 707 tisuća korisnika.

>>>HAKOM pojasnio prava pretplatnika nakon ukidanja pojedinih programa u paketima VIPnet-a i B.neta

Ukupni prihod od usluga pristupa internetu u prvom je tromjesečju bio nešto veći od milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast za 7,2 posto. Taj se porast zahvaljuje rastu prihoda od pristupa internetu putem mobilnih mreža, za 14,64 posto, na gotovo 570 milijuna kuna, dok je prihod od pristupa putem fiksnih mreža smanjen za 0,45 posto, na 476,3 milijuna kuna.

Prvo tromjesečje u Hrvatskoj je završilo s ukupno gotovo 4,5 milijuna ili gotovo 4 posto više priključaka širokopojasnog pristupa internetu nego ih je bilo u istom tromjesečju 2017. godine, a glavnina tih priključaka ili 3,4 milijuna bila je putem mobilnih mreža, što je u porast za 3,7 posto više. Ostalih oko 1,1 milijun priključaka ili 4 posto više je putem fiksnih odnosno nepokretnih mreža.

>>>HAKOM: Uskoro kreću prijave za WiFi4EU inicijativu besplatnog interneta na javnim mjestima

Iz HAKOM-a ističu i da su hrvatski korisnici mobilnih mreža u roamingu u EU koristili internet 20 puta više i razgovarali gotovo 5 puta dulje nego u prvom tromjesečju prošle godine, kada nije bila na snazi uredba EU o roamingu kao kod kuće (stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine). Prvo tromjesečje ove godine donijelo je znatan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu i zbog, kako napominju u HAKOM-u, "razdoblja kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo".

Dodaju da su korisnici i dalje birali pakete u kojima kombiniraju usluge u nepokretnoj i pokretnoj mreži (tzv. 4D pakete usluga koji uključuju javnu govornu uslugu u pokretnoj i nepokretnoj mreži, uslugu pružanja TV sadržaja i pristupa internetu) te je takvih korisnika bilo 9 posto više nego u zadnja tri mjeseca prošle godine.

>>>HAKOM: Operatori na tržištu elektroničkih komunikacija uložili 2,6 milijardi kuna u nove tehnologije

Kao novost izdvajaju rast usluga komunikacije među uređajima i strojevima, tzv. M2M (machine-to-machine) usluge, poput komunikacije za alarmne sustave, bankomate, daljinski nadzor uređaja i slično, stalno rastu. Godišnji rast M2M usluga iznosi 30 posto.

25. travanj 2024 10:00