Aktualno
StoryEditor

FOTO: HAMAG-BICRO predstavio program Eurostars

04. Travanj 2019.

U Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je prezentaciju ‘Eurostars informativni dan – 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za međunarodnu suradnju‘.

Program Eurostars namijenjen je poticanju međunarodne suradnje istraživačko razvojnih malih i srednjih poduzeća s međunarodnim partnerima. Nastao je kao inicijativa Eureka zemalja Europske komisije, a Hrvatska se pridružila 2015. godine.

- HAMAG-BICRO  je jedna od najvažnijih vladinih institucija koja provodi ESIF fondove, brine se za poduzetnike kroz razne vrste grantova i savjetodavnih usluga. Mi smo institucija za pružanje financijskih potpora inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama kroz naše programe.  Od kolovoza 2016. godine kada smo počeli ulagati više napora proveli smo 344 različita projekta. Na tim smo projektima ugovorili i suugovorili 1,6 milijardi kuna raznih investicija od kojih je 870 milijuna bilo nepovratnih sredstava. Na godišnjoj razini Hrvatska osigurava pet milijuna kuna godišnje za programe Eureka, a u budućnosti će ta sredstva biti i veća. Trenutno su otvorena oba natječaja – kazao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO.

Pomoćnik direktora ZICER-a, Ante Janko Bobetko kratko je predstavio ZICER i njihov rad, dok je Colette John-Grandt, EUREKA i Eurostars Nacionalni koordinatorica projekata (NPC) u kratkim crtama objasnila Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Na prezentaciji i radionicama poduzetnici su imali priliku saznati kako pripremiti dobru prijavu te kako besplatno pronaći međunarodnog partnera te internacionalizirati poslovanje, a svoje iskustvo o uspješnoj Eurostars priči iz prakse predstavili su korisnici projekta iz tvrtke Bella Software d.o.o.

15. travanj 2024 10:35