Aktualno Hrvatska Preporučeno

HANDA – agencija u kojoj zaposlenici žive bolje od ministara

Lider
Autor Lider

Izvješće Državne revizije provedenoj u Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDI) pokazalo je kako ‘poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima’, piše Slobodna Dalmacija.

Revizija je provedena od 10. listopada 2016. do 21. travnja 2017., potpisala ju je Vesna Kasum, pomoćnica glavnog državnog revizora, a odnosi se na 2015. godinu. Zbog brojnih nepravilnosti u radu protiv vodstva HANDE, odnosno njezinog ravnatelja Srđana Vlaovića, koji je tu funkciju napustio prije nešto više od mjesec dana, podnesena je kaznena prijava. Podnio ju je Zdeslav Matić, koji je 7. travnja imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja te agencije zadužene za formiranje, održavanje i prodavanje obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

>>> Đuro Đaković potpisao ugovor s Janafom vrijedan 15,5 milijuna kuna

Rastrošnost i nebriga

HANDA je pri stalnom arbitražnom sudu Hrvatske gospodarske komore pokrenula dva postupka protiv JANAF-a, radi neizgrađenih, a dogovorenih skladišta u Omišlju i na zagrebačkom Žitnjaku u ukupnom iznosu od 5.160.000 eura. JANAF je odgovorio milijunskim protutužbama, a na koncu je presuđeno da nitko nije kriv, tužbe su odbijene, a obje strane morale su platiti troškove postupka.

HANDU je to stajalo 1.837.362 kune (od toga je za odvjetničke usluge otišlo 1.592.000 kuna), pri čemu je revizore šokirala spoznaja da čelnici HANDE uopće nisu iskoristili mogućnost mirnog rješavanja spora pred Povjerenstvom za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova. Tim više, jer i HANDA i JANAF imaju istoga vlasnika, državu, a HANDA je ujedno i dioničar JANAF-a.

>>>Janaf u prvom tromjesečju s 27,5 posto većom neto dobiti

U revizorskom sažetku stoji da je HANDA od studenog 2014. do sredine ožujka 2015. istovremeno plaćala naknadu za korištenje spremnika i u Zadru i na Žitnjaku, iako je plan bio da Zadar posluži samo dok se na Žitnjaku ne dovrši izgradnja novog spremnika. Zadar je tako u tom razdoblju plaćen 3.848.481 kunu, a kada se tome pridodaju Žitnjak i PDV dobije se ukupnih 6.328.000 kuna.

Parkirna mjesta

Iako HANDA ima sedam zaposlenika i samo jedno vozilo, već godinama plaćaju tri do pet parkirnih mjesta, piše Slobodna. Revizija navodi kako je od prosinca 2012. do studenoga 2014. za tri parkirna mjesta plaćeno 163.200 kuna, dok je istovremeno sklopljen ugovor i s Gradom Zagrebom za još dva parkirna mjesta za što je izdvojeno dodatnih 211.200 kuna.

Komentari