Aktualno
StoryEditor

Harvard smatra da je pronašao novog Einsteina

02. Rujan 2017.

U dobi od 23. godine Sabrina Gonzalez Pasterski već je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih fizičarki u SAD-u. Kubansko-američkog podrijetla, Gonzalez Pasterski  odrasla je u Chicagu, a fiziku je diplomirala na Tehnološkom institutu u Massachusettsu u samo tri godine. Treba li napominjati da joj je prosjek ocjena bio 5,0? Trenutno piše doktorat s punom akademskom slobodom, što znači da može nastaviti svoju studiju prema vlastitim uvjetima bez uplitanja osoblja.

Pasterski je prvi puta privukla pozornost znanstvene i akademske zajednice nakon što je 2008. godine, s 14 godina, samostalno izgradila vlastiti jednosmjerni avion i dokumentirala proces na YouTubeu.

Pasterski je prvi puta privukla pozornost znanstvene i akademske zajednice nakon što je 2008. godine, s 14 godina, samostalno izgradila vlastiti jednosmjerni avion i dokumentirala proces na YouTubeu. Profesori MIT-a Allen Haggerty i Earl Murman vidjeli su video i bili su zapanjeni. "Naša su se usta otvorila kad smo to pogledali", prisjeća se Haggerty. "Njezin je potencijal izvan dijagrama."

>>> Scaramucci nema sreće, nakon Bijele kuće i supruge, otpisao ga Harvard

U dobi od 16 godina, pilotirala je zrakoplovom iznad jezera Michigan i postala najmlađa osoba koja je ikad letjela svojim vlastitim zrakoplovom.

Iako Pasterski odskače od većine svojih vršnjaka, njezin je interes dio većeg trenda, posebice žena, da diplomiraju fiziku. Godine 1999. broj fizičara bio je na najnižoj točki u posljednja četiri desetljeća. Međutim, prema američkom Institutu za fiziku, 2015. godine dodijeljeno je 8.081 diploma iz fizike, što je najveći broj ikada. Neki teoretiziraju da je povećanje izravni rezultat trenda da žena upisuju taj studij.

Među objavljenim radovima, koji su navedeni zajedno s drugim dostignućima na njezinoj web stranici PhysicsGirl.com su: "Semiclassical Virasoro Symmetry of Quantum Gravity S-Matrix", "Gaussian Measures i QM Oscilator", i "Low‘s Subleading Soft Theorem kao Simetrija QED-a".

- Budite optimistični glede onoga što vjerujete da možete učiniti, rekla je Pasterski za Marie Claire ranije ove godine. Kada ste mali, kažete mnogo toga o tome što ćete učiniti i važno je ne izgubiti iz vida te snove.

>>> Pametnim ulaganjima zaradila milijune pa s 28 otišla u mirovinu

Kao jedino dijete, Pasterski priznaje da nije aktivna na društvenim mrežama i, za razliku od većine svojih vršnjaka, nikada nije imala dečka, pušila cigarete ili pila alkoholna pića. Umjesto toga, provodi svoje slobodno vrijeme istražujući koncepte kvantne gravitacije, crnih rupa i vremenskog razmaka, matematički model koji kombinira prostor i vrijeme u jedan kontinuum.

Njezin rad u zajednici fizičara donio joj je ponude za posao kod američkog poduzetnika Jeffa Bezosa, proizvođača zrakoplova tvrtki Blue Origin te NASA-e, uz brojne druge.

25. travanj 2024 07:51