Aktualno
StoryEditor

HAVC objavio popis filmaša koje će financirati

15. Ožujak 2018.

Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je odluke o raspodjeli sredstava za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova, dugometražnih dokumentarnih filmova i animiranih filmova, te za programe audiovizualnih udruga i organizacija.

Riječ je o rezultatima Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u više kategorija, za rok 10. listopad 2017.

Na Javni poziv za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova pristiglo je ukupno 60 prijava, a sredstva su odobrena za devet projekata u ukupnom iznosu 350 tisuća kuna, objavio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar na svojim web stranicama.

>>>Film ‘Fuck Off I Love You’ od danas u kinima

Od projekata dugometražnih igranih filmova sa 110 tisuća kuna predloženo je sufinanciranje ‘Smrti djevojčice sa žigicama‘ Gorana Kulenovića, adaptacije istoimenog romana književnika Zorana Ferića koji je s Kulenovićem i koscenarist filma.

Riječ je o mješavini trilera i detektivskog filma koji na originalan način preispituje konzervativne zakone zatvorene otočke zajednice, grižnju savjesti, odnos prema prijateljstvu, izdaji i ljubavi uz dašak melankoličnog pogleda na propuštene prilike i grijehe iz mladosti.

Umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film, Jelena Paljan i Pavao Marinković, očekuju da bi zbog žanrovske prijemčivosti i zbog popularnosti pisca Zorana Ferića, budući film mogao biti dobro posjećen u kinima, a istovremeno posjeduje i artističku ambiciju koja bi ga mogla približiti krugu festivalskih ‘crowd pleasera‘.

240 tisuća kuna za tri komedije 

Od 57 prijavljenih scenarija dugometražnih igranih filmova sufinancirat će se njih osam, od čega tri komedije, s ukupno 240 tisuća kuna.

‘Gola nakon razvoda‘ je romantična komedija scenaristice i redateljice Biljane Čakić pisana iz pozicije žene, ‘Gospa u liftu‘ je ljubavna komedija s elementima akcije scenaristice Rone Žulj, dok u ‘Hrvatskoj materi‘ Sandra Antolić donosi britku i duhovitu interpretaciju suvremenih hrvatskih tema – iseljavanja, pada nataliteta te muških i ženskih arhetipskih uloga.

>>>Snimljena posljednja ‘hrvatska’ scena filma Mamma Mia

‘Beba‘ Jurice Pavičića i Brune Ankovića je priča o mladom paru kojemu vijest o mogućoj trudničkoj komplikaciji unosi nemir i neizvjesnost u njihov, ali i odnos s roditeljima, ‘Dječak iz Bitumena‘ producenta Ljube Zdjelarevića govori o stvarnoj akciji spašavanja afganistanskog izbjeglice iz vagona punog bitumena, a ‘Kvintet Davora Majera‘, koji Ognjen Sviličić radi u suradnji s Marijanom Verhoef, drama je o propuštenim životnim prilikama jednog sredovječnog muzičara.

Tandem Grlić-Tomić adaptira Krležin i dalje vrlo aktualan roman, ‘Na rubu pameti‘, dok književnik Franjo Janeš, kao filmski debitant radi na ‘Petlji‘, opisana kao "vješto koncipirana drama, gdje se više paralelnih rukavaca radnje spaja u potresnu priču o dvije obitelji i posljedicama rata".

Šest projekata dugometražnih dokumentarnih filmova

Na poziv za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, pristiglo je 25 prijava, a sredstva su odobrena za njih šest u ukupnom iznosu 225 tisuća kuna. Umjetnički savjetnik je Neven Hitrec.

Iz kategorije razvoja projekata izdvojen je ‘Vuk Europske unije‘ (sto tisuća kuna) Dragana Grozdanića i Jadrana Bobana, posvećen društveno i socijalno izoliranim krajevima Dalmatinske zagore.

>>>U Rusiji zabranjen film ‘Smrt Staljina’ stiže u hrvatska kina

Za razvoj scenarija sredstva su odobrena za pet projekata (125 tisuća kuna), među kojima su i ‘Kipple‘ Ljiljane Šišmanović, koja obrađuje pojam nepotrebnih stvari koje više nemaju nikakvu funkciju niti vrijednost te ‘Danas kada sutra krećeš u školu‘ Borisa Mitića u formi jednog kadra donosi intimno putovanje kroz predmete i prostor redateljeva stana.

‘S one strane‘ je projekt ratnog fotografa Zorana Marinovića koji kroz razgovore i autentične snimke prikazuje to opasno zanimanje, ‘Svijet je moj‘ Sanje Šamanovć bavi se zagrebačkim muralima smrtno stradalih nepoznatih mladića koje su napravili njihovi prijatelji, dok ‘Bajka o Europskoj uniji‘ Roberta Zubrera, kroz nekoliko priča pokušava proniknuti u više dimenzija našeg odnosa prema izbjeglicama koji prolaze kroz Hrvatsku.

Animirani filmovi

Za poticanje razvoja scenarija animiranih filmova sredstva su odobrena za dva projekata u ukupnom iznosu 50 tisuća kuna.

To su ‘Igra bogova‘ Božidara Trkulje, koji se temom, likovima i amimacijskom tehnikom nastavlja na autorov ‘Posljednji izazov‘ i ‘Konradova prodavaonica ptica‘ književnice za djecu i mlade Nene Lončar, o slobodi kao jednoj od najvećih vrijednosti te o ljudskoj brizi za druga bića. Umjetnički savjetnik za animirani film je Boško Picula.

>>>VIDEO: Egzorcizam – Matanićeva metafora za kolektivno pročišćenje uskoro u kinima

Na natječaj za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2018. u kategoriji Programi audiovizualnih udruga i organizacija sredstva su odobrena za 26 projekata u ukupnom iznosu od 1 475 000 kuna.

Kako su ocijenili umjetnički savjetnici Jaka Primorac, Mario Kikaš i Tomislav Šakić, prepoznata je važnost kontinuiranog djelovanja strukovnih udruga u području filma, kao i neprofesijskih filmskih i videoudruga te njihove krovne organizacije, Hrvatskoga filmskog saveza.

13. travanj 2024 16:21