Aktualno
StoryEditor

Hawking: Svjetska vlada može kontrolirati našu agresiju, identificirati prijetnje

10. Ožujak 2017.

Ugledni fizičar Stephen Hawking upozorava da bi moglo doći do masovnog uništenja uzrokovanog ljudskom agresijom i napretkom tehnologije. Ipak, tvrdi da je optimističan unatoč lošim prognozama.

- Od početka civilizacije, agresija je korisna ako ima jasne prednosti za preživljavanje. Prema Darwinovoj teoriji evolucije to je snažno ukorijenjeno u našim genima. Međutim, danas je tehnologija napredovala do takve razine da nas agresija sve može uništiti nuklearnim ili biološkim ratom. Moramo kontrolirati taj nasljedni instinkt korištenjem logike i razuma, rekao je Hawking u intervjuu za britanski The Times.

Hawking je nedavno napunio 75 godina, a Freedom of the City of London nagradio ga je prestižnom nagradom za njegov znanstveni rad.

- Moramo biti brži i identificirati takve prijetnje, te djelovati prije no što izmaknu kontroli. To bi moglo značiti formiranje nekog oblika svjetske vlade. No, ona bi mogla postati tiranija. Sve ovo možda zvuči kao nagovještaj tragedije, ali ja sam optimističan. Mislim da će ljudska vrsta nadjačati ove izazove, komentirao je Hawking moguće opasnosti umjetne inteligencije.

>>>Ljuština predvidio uspon samovozećih automobila, automatizaciju slabo plaćenih poslova

Dok se referirao na vlastiti život, izrazio je sumnju o osvajanju Nobelove nagrade za svoja istraživanja o crnim rupama, zbog nedostatka opažanja koja potvrđuju nalaze, ali je također pričao o uspjesima koje je postigao tijekom karijere, o obitelji, te putovanjima.

- Ovo je sjajno vrijeme za biti živ, rekao je na kraju.

 

24. travanj 2024 01:27