16. veljača 2018.

HBOR najavio program kreditiranja za privatne iznajmljivače u drugom dijelu godine

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) očekuje da će program kreditiranja za registrirane privatne iznajmljivače smještaja biti dostupan u drugom dijelu ove godine, čime nastavlja povoljno kreditiranje turističkog sektora, za što su u 2017. odobrili više od 630 milijuna kuna.

Program kreditiranja za privatni smještaj HBOR priprema u suradnji s Ministarstvom turizma i poslovnim bankama, a ranije ovog mjeseca ministar turizma Gari Cappelli je najavio da će ti krediti biti za pružatelje turističkog smještaja u domaćinstvima, da će moći dobiti maksimalno oko 50 tisuća eura na rok otplate od deset godina, s počekom i povoljnim kamatama 2 do 3 posto.

>>> Mali i obiteljski hoteli dobro popunjeni, ali problem su im visoki troškovi poslovanja

Iako iz HBOR-a ne iznose takve detalje, ističu da je cilj takvog kreditiranja ujednačavanje kvalitete i što bolja usluga u privatnom smještaju, te da će se uz povoljne uvjete time kreditirati uređenje, adaptacija, rekonstrukcija i/ili opremanje objekata, izgradnja i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te razvoj i unapređenje drugih dodatnih sadržaja koji pridonose većoj popunjenosti i produljenju sezone u tom smještaju.

"Najvažniji cilj ovog programa bit će povećanje kvalitete privatnog smještaja te se time neće financirati izgradnja novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta. Krediti će se odobravati putem poslovnih banaka i bit će namijenjeni fizičkim osobama-građanima iznajmljivačima s rješenjem o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu, a točni detalji i procedure se još utvrđuju", naglašavaju za Hinu iz HBOR-a.

Produljenje turističke sezone cilj kreditiranja

Očekuju da će sredstva po tom programu korisnicima biti dostupna u drugom dijelu godine, odnosno, kako kažu, na vrijeme za pripremu objekata za iduću turističku sezonu, 2019. godine.

Osim pripreme tog programa, iz HBOR-a napominju i da već niz godina povoljnim sredstvima kreditiraju investicije u turizmu trgovačkih društava, obrtnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ustanova.

"Namjena tih kredita je produljenje turističke sezone te se najčešće radi o ulaganjima u poboljšanje i proširenje smještajnih kapaciteta, uvođenje novih usluga i sadržaja. Turistička poduzeća sve više prepoznaju prednosti korištenja bespovratnih sredstava EU fondova za sufinanciranje projekata čiju financijsku konstrukciju također mogu zatvoriti povoljnim kreditnim programima HBOR-a", poručuju iz te banke.

>>>Hrvatski turizam ostvario rekordnih sto milijuna noćenja

Iznose i podatak da su od 2012., kada je na snagu stupio niz izmjena HBOR-ovih programa kreditiranja vezanih za produženje roka otplate, poček i sniženje kamatnih stopa, podržali gotovo 1.300 projekata u turizmu, s iznosom od gotovo 8,3 milijarde kuna.

Najveći broj podržanih projekata bio je u segmentu unapređenja ili izgradnje smještajnih kapaciteta te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića.

"U 2017. HBOR je odobrio više od 630 milijuna kuna za 249 projekata u turizmu. Više od 85 posto iznosa kredita bilo je odobreno za ulaganja u jadranskoj regiji, pri čemu najviše ili gotovo 280 milijuna kuna za područje Splitsko-dalmatinske županije", otkrivaju iz HBOR-a.

>>>Najboljim generalnim menadžerom u hotelijerstvu proglašen Joze Tomaš

U prošloj godini nastavili su i s provođenjem povoljnih programa kreditiranja ulaganja u turistički sektor, produženo je i trajanje mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod, među ostalim, i za ulaganja u turizam, što znači da su se kamatne stope za projekte u turizmu kretale od 2 do 3 posto, ovisno o uspješnosti poslovanja i području ulaganja.

Rokovi otplate kredita za investicije prilagođeni su turističkom sektoru te iznose do 17 godina, s mogućnošću odobrenja počeka do 4 godine, a svi kojima je kredit HBOR odobrio u 2017. plaćali su i manje naknade za obradu kreditnih zahtjeva, od 0,5 posto, dok je do tada bilo 0,8 posto.

Krediti za pripremu turističke sezone

"Po većini programa kojima se potiče turizam moguće je kreditirati do 75 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a, međutim, mali hotelijeri, koji ne trebaju kreditna sredstva veća od 700 tisuća kuna, često koriste kredite po programima namijenjenim posebnim ciljnim skupinama – početnicima, mladima i ženama - po kojima se može kreditirati do 100 posto predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a na jednako duge rokove otplate", iznose iz HBOR-a.

Ipak, najveći broj tzv. manjih turističkih projekata u 2017., bio je podržan putem okvirnih kredita poslovnim bankama i leasing društvima, a takav je način financiranja, kako ocjenjuju u HBOR-u, vrlo dobro prihvaćen kod korisnika zbog brzine i jednostavnosti obrade.

>>> Sporazum EIB-a i HBOR-a ‘otvorio’ 250 milijuna eura vrijednu kreditnu liniju za zapošljavanje mladih

Tim je putem tijekom 2017. podržano ukupno 164 projekta, s iznosom većim od 124 milijuna kuna.

Iz HBOR-a podsjećaju i da su uz investicijske kredite, turističkom sektoru na raspolaganju i programi kreditiranja pripreme turističke sezone, odnosno nabave hrane, pića, sitnog inventara, troškove tekućeg održavanja, troškove plaća, režijske troškove i slično, a ta sredstva odobravaju uz kamatnu stopu od trenutnih 3,4 posto i mogu se koristiti od 15. prosinca do 30. lipnja, uz otplaćivanje u dvije rate koje dospijevaju nakon sezone, u listopadu i studenom.