Aktualno
StoryEditor

HBOR snižava naknadu za obradu kreditnih zahtjeva u 2017.

09. Prosinac 2016.

Uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u petak da je donijela odluku o privremenom sniženju naknade za obradu kreditnih zahtjeva u cilju snažnije podrške gospodarstvenicima i olakšanom pristupu kreditima.

Ta odluka primjenjivat će se na sve kreditne zahtjeve zaprimljene od 1. siječnja 2017. godine i odobrene do 31. prosinca 2017. godine.

HBOR će provoditi politiku snižene naknade za obradu kreditnih zahtjeva na način da se naknada u slučajevima u kojima trenutno iznosi 0,8 posto ili 1 posto smanjuje na 0,5 posto, navodi se u priopćenju.

U slučajevima kreditiranja putem poslovnih banaka, HBOR se također odriče dijela naknade.

Tako kod programa kreditiranja pripreme izvoza u slučajevima kada se kredit ugovara ili obnavlja na rok kraći od godine dana, HBOR je naknadu umanjio za 50 posto te sada za rok do tri mjeseca ona iznosi 0,125 posto, za rok do šest mjeseci 0,25 posto te za rok do devet mjeseci umjesto 0,75 posto naknada iznosi 0,375 posto.

"Ovo je samo jedna u nizu mjera koje HBOR kontinuirano poduzima kako bi olakšao hrvatskim gospodarstvenicima pristup kreditnim sredstvima i osigurao im što manje troškove zaduženja. Vjerujem da će i ovo sniženje naknade pridonijeti povećanju novih investicija i ulaganja u hrvatsko gospodarstvo", izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

25. travanj 2024 23:02