Aktualno
StoryEditor

HDZ i SDP permanentno gube profil i potporu, Živi zid je otplesao svoje ljeto

22. Svibanj 2017.

I prije službenih i konačnih rezultata lokalnih izbora prepoznatljivi su neki trendovi. Uoči raspleta krize Vlade u kojoj su izvanredni izbori izvjesni, ovi su lokalni izbori ujedno bili i prilika za skoro  odmjeravanje snaga na još jednim parlamentarnim izborima.

>>>Hrvatska se počela rekonfigurirati za nove parlamentarne izbore

I što se pokazuje nakon prvih, još uvijek neslužbenih rezultata?  Velike stranke, HDZ i SDP permanentno gube profil i potporu otvarajući prostor novim nezavisnim listama ili pokretima. Iako će se o gradonačelnicima  i županima uglavnom odlučivati u drugom krugu,  nesposobnost  ili nevoljkost velikih stranaka da iznjedre prepoznatljive lidere u velikim gradovima osobito se vidi  na izborima u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

>>>DIP: U četiri najveća grada vode Bandić, Obersnel, Kerum i Vrkić

Zasad je gotovo izvjesno da će Rijeka ostati pod upravom SDP-a, odnosno Vojka Obersnela, HDZ  je ciljao na Split s Androm Krstulovićem Oparom, no u prvom ga je krugu pretekao povratnik Željko Kerum, a drugi je krug neizvjestan, dok su Milan Bandić i Ivica Vrkić, osobe iznad stranaka oko kojih se okupljaju stranke, gotovo sigurni pobjednici u drugom krugu. Snažna uporišta  vlasti velikih stranaka  su još  uvijek u županijama, u kojima je još uvijek u znatnoj prednosti HDZ.

Hasanbegovićeva stranka

No na zbivanja na nacionalnoj političkoj sceni, kako u pregovorima o novoj vladi i izvjesnim novim izborima, tako i u strujanjima unutar stranaka, više bi mogli  utjecati porazi negoli pobjede. Pritom je jedan od  potencijalno najznačajnijih pokretača procesa loš rezultat HDZ-ova gradonačelničkog  kandidata dr. Prgometa kao i HDZ-ove liste u Zagrebu.

>>>Esih zasjenila Prgometa; Hasanbegović: Postigli smo spektakularan rezultat

Pitanje je na koji će način odgovornost za takav poraz biti adresirana Andreju Plenkoviću i kakav će biti njegov odgovor. Ima li se u  vidu da je neovisna kandidatkinja Bruna Esih osvojila gotovo dvostruko više glasova od službenog HDZ-ovog kandidata te da je dr. Hasanbegović  s njezine liste najavio osnivanje stranke, zanimljiv će biti razvoj političkih procesa u HDZ-u u sljedećem razdoblju.

Čak bi mogao zasjeniti očekivana zbivanja u SDP-u i tihe pripreme smjene Davora Bernardića, koji je za Zagreb ipak imao lukaviju taktiku, svrstavši se iza Anke Mrak-Taritaš. Pa je gotovo pobijedio. Most, barem u prvom krugu, nije ostvario osobit proboj na lokalnim izborima, ali uspijeva  se održati u svojim utvrdama i osvojiti 10-20 posto glasova u nizu novih sredina te dolazi do razine da nakon preživljavanja novog izbornog ciklusa,  u sljedećoj fazi mora odlučiti – što će ubuduće biti. Za razliku od Živog zida – koji je otplesao svoje ljeto. I više ga neće biti.

25. travanj 2024 06:15