Aktualno
StoryEditor

Hedona - Križevačka slatka priča

05. Veljača 2018.

Svatko tko je probao Hedonine čokoladne delikatese zna da je riječ o vrhunskom proizvodu. Ova slatka priča o uspješnom prvom socijalnom poduzeću dolazi iz Križevaca, a sve je počelo 2013. godine kada je križevačka udruga invalida osnovala Hedonu u sklopu projekta ‘Chocolateria Cris‘- križevačka čokolaterija.

Prošla poslovna godina bila je uspješna za ovo socijalno poduzeće fokusirano na proizvodnju čokolade i čokoladnih pralina pa je ostvaren veći prihod nego u 2016. godini. Osim dobrih poslovnih rezultata, novost je i otvorenje čokoladnog bara, redovito krcatog gostima koji guštaju u raznima varijantama tople čokolade iz Hedonine čokolaterije. Samim tim otvorenjem Hedona je zaposlila još pet ljudi, među kojima su i dvije osobe s invaliditetom.

>>>Porijeklo i cijena podjednako važni kod kupnje čokolade

Križevci su prošle godine kroz poticaje socijalnog poduzetništva poduprijeli čokolateriju sa 70 tisuća kuna. A osim financijskog podrške, Križevci promoviraju Hedonine proizvode i na druge načine.

- Podržavamo rad naše čokolaterije Hedone. Grad Križevci tako za protokolarne poklone kupuje upravo njihove čokolade koje se onda često nađu u rukama brojnih domaćih i stranih gostiju pa se ujedno priča o križevačkoj čokoladi širi i promovira dalje. Pored toga, osnivače Hedone smo prošle godine podržali sa 70 tisuća kuna kroz poticanje socijalnog poduzetništva. Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je za Lider Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

[caption id="attachment_319997" align="aligncenter" width="684"] Foto: Hedona[/caption]

U sastavu Hedoninih čokolada nalaze se sirovine koje dolaze iz Belgije i Italije, a koje zatim vrijedni zaposlenici Hedone pretvaraju u pravu čokoladnu fantaziju.

- Proizvodnja se bazira na kvalitetnim recepturama naših stručnih tehnologa koji usmjeravaju naše djelatnike kako bi dobili vrhunske proizvode. Sirovina je talijanska i belgijska pošto u Hrvatskoj nema domaćih dobavljača. Naši radnici redovito pohađaju seminare i usavršavanja koja nam osiguravaju dobavljači sirovine tako da smo stalno u stopu s novom tehnologijom i inovacijama, ispričao nam je Matija Trninić voditelj prodaje i marketinga u Hedoni.

>>>Tržišta su zasićena čokolade: Švicarski Lindt & Spruengli s 5 posto većim prihodima u 2017. 

U samom poduzeću trenutno je zaposleno osamnaest osoba od kojih je više od polovice osoba s invaliditetom. Plan socijalnog poduzeća Hedone, koji je trenutno u provedbi, je postati prva integrativna radionica.

- U toku je provedba da naše poduzeće postane prva integrativna radionica u Hrvatskoj. Cilj ovakve radionice je zapošljavanje osoba s invaliditetom kojima je nalazom i mišljenjem centra utvrđeno da se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada i kao takva mora imati zaposleno najmanje 40 posto osoba s invaliditetom. To će nam olakšati provedbu projekata pa je u planu preseljenje u novi pogon čim financije budu odobrene, što se očekuje kroz naredne dvije godine, kazao je Trninić.

Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta Čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

Proizvodni pogon Hedone trenutno se nalazi u prostoru bivše vojarne čiji je vlasnik srednja škola ‘Ivan Seljanec‘ nad kojom je nadležna Koprivničko- križevačka Županija. Hedoni je ustupljen besplatan prostor te poduzeće pokriva samo troškove najma. Što se tržišta tiče, Hedona je osim u maloprodajnim mjestima u Križevcima i u Zagrebu, prisutna i u restoranima i mnogim poznatim hotelima diljem Hrvatske.

- U cilju nam je proširiti prodaju u hotelskom sektoru jer su i naši proizvodi visoke kvalitete koncipirani za takvo tržište. Bitno je napomenuti da nam je redoviti klijent Ured predsjednice te Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija koji su prepoznali našu kvalitetu. Dosta poslujemo i s raznim poduzećima koja naručuju čokolade u svojem personaliziranom izdanju za poslovne poklone, pa tako radimo za poznate banke, državne i privatne firme, rekao je Trninić.

>>>Bademi s čoksom snižavaju kolesterol

Titulu najboljeg prodavača u Križevcima, koju su mu dodijelili sami Križevčani, nosi Josip Pejčić. U samom centru grada u Hedoninom prodajnom mjestu, Josip je dobio priliku za rad kao trgovac.

- Radim u Hedoni već pet godina i ovaj posao mi je promijenio život. Ovo mi je bila jedina prilika za rad i jako sam sretan zbog toga. Želja mi je da se iz ove kućice u kojoj trenutno prodajem čokoladu preselimo u veći prostor, gdje bi mogli kupcima ponuditi još više Hedoninih proizvoda.

[caption id="attachment_319989" align="aligncenter" width="686"]Hedona Josip Pejčić, zaposlenik u Hedoni[/caption]

Socijalno poduzeće Hedona namjerava zaposliti sve nezaposlene osobe s invaliditetom u Križevcima. Reinvestiranjem dobiti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta i stvaranje trajnih vrijednosti, a to su zadovoljni i motivirani zaposlenici koji proizvode kvalitetnu čokoladu.

24. travanj 2024 21:00