Aktualno
StoryEditor

Heineken Hrvatska otvorio novo zeleno skladište u Karlovcu

13. Studeni 2017.

Zeleno poslovanje jedna je od ključnih odrednica kompanije Heineken, kazala je Valentina Belavić, direktorica sektora lanca opskrbe u Heineken Hrvatskoj prilikom današnjeg svečanog otvorenja ‘zelenog skladišta‘ u krugu pivovare u Karlovcu.

Riječ je o središnjoj ovogodišnjoj investiciji Heineken Hrvatske d.o.o u vrijednosti od preko 20,5 milijuna kuna kojom je u samo sedam mjeseci izgrađeno novo skladište unutarnje površine 5.200 kvadratnih metara, visine 11 metara i kapaciteta 7.000 paleta.

Ističući novo skladište kao ‘zeleno‘ Valentina Belavić kazala je da je taj objekt, kao jedinstven u svojoj kategoriji u Hrvatskoj, izgrađen na svakom koraku u skadu s principima energetske učinkovitosti.

Pivovara u Karlovcu proizvodi 980 tisuća hektolitara piva godišnje, uz to uvozi još oko 200 tisuća hektolitara piva raznih brendova proizvedenih unutar grupacije Heineken, i po riječima Valentine Belavić, oko 60 posto svega toga proći će kroz novo skladište, a time će iz kruga pivovare nestati i privremena skladišta-baloni.

- Po prvi put u Hrvatskoj ovdje je korištena nova tehnologija temeljenja kojom smo za 50 posto smanjili potrebnu količinu iskopa, tako da je na deponij odloženo čak 5.000 tona zemlje manje u odnosu na primjenu klasičnih metoda temeljenja. Skladište je građeno prema principima zelene gradnje, što podrazumijeva primjenu tih načela već i u svim fazama gradnje. Vanjski zidovi zgrade izrađeni su od za reciklažu pogodnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a energetski učinkovitom LED rasvjetom upravljaju senzori pokreta. I upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, ‘zeleno skladište‘ Heineken Hrvatske svrstano je u energetski razred A+ prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, kazala je Belavić.

>>>DETAS grupa otvorila tvornicu LED rasvjete i signalizacije u Pakracu

Izgradnja ‘zelenog skladišta‘, naglasila je Belavić, ustvari je dio strateških odrednica Heineken Hrvatske, koja već nekoliko godina kontiunirano novim investicijama smanjuje emisiju CO2 i uporabu vode u procesu proizvodnje, uspješno upravlja otpadom, a k tome potiče i daje prednost uporabi sirovina hrvatskih uzgajivača i dobavljača.

U tom smislu u gradnji „zelenog skladišta“ angažirani su također domicilni stručnjaci iz projektnog biroa „Vinski“, a nositelj radova gradnje skladišta bila je AB Gradnja. Sam projekt „zelenog skladišta“ bit će dovršen skorim dolaskom električnih viličara i izgradnjom punionica baterija za njihov pogon.

20. travanj 2024 15:45