Aktualno
StoryEditor

FOTO: Heineken Hrvatska postavio solarnu fotonaponsku elektranu

29. Svibanj 2018.

Heineken Hrvatska predstavio je danas solarnu fotonaponsku elektranu 380 kW nazivne, odnosno 270 kW priključne snage, instaliranu na krovu „zelenog skladišta“ u Karlovcu, koje je izgrađeno prošle godine investicijom od 2,7 milijuna eura, u sklopu svoje promocije doprinosa održivom poslovanju, zaštiti okoliša i korištenju energije iz obnovljivih izvora.

Prilikom gradnje „zelenog skladišta“ površine 5.100 kvadratnih metara već je bila planirana instalacija fotonaponskih kolektora, što je, prema riječima Jurice Gregurića, direktora varaždinske tvrtke Relatio ES Adria, koja je bila glavni izvođač radova, znatno olakšalo montažu 1.380 fotonaponskih panela ukupne površine od 4.430 kvadratnih metara, što je uključujući pripremne i projektne radove, trajalo dva i pol mjeseca do puštanja elekrane u funkciju.

>>>Skokom prodaje premium piva Heineken povećao dobit na 1,93 milijarde eura

Struja proizvedena iz fotonaponskih panela bit će iz istosmjerne pretvorena u izmjeničnu, i sva će biti utrošena u proizvodnom ciklusu karlovačke pivovare. Na dnevnoj razini time će u sadašnjim uvjetima vršne proizvodnje piva biti smanjena potreba za električnom energijom iz HEP-ove mreže za 10 posto, a na godišnjoj razini ušteda električne energije bit će pet posto, odnosno oko 400.000 kWh.  Investicija, o kojoj se nije mogao dobiti podatak, trebala bi se kroz uštedu na proizvedenoj struji iz sunčeve energije, vratit će se tijekom sedam godina. Ovakve elektrane smanjit će i vršnja opterećenja u elektroenergetskom sustavu Hrvatske.

Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, istaknula je Heinekenov danas prezentirani projekt kao uzoran primjer doprinosu smanjenja emisija ugljikovog dioksida Hrvatske, a na što je do 2030. godine obvezuje i Pariški sporazum, dok to u isto vrijeme predstavlja i tržišni izazov putem snižavanja troškova, podizanja konkurentnosti.

>>>Heineken Hrvatska otvorio novo zeleno skladište u Karlovcu

- U Heinekenu smo jako predani održivosti i imamo cilj da do 2030. godine svih naših sadašnjih 170 pivovara diljem svijeta 70 posto energije podmiruje iz obnovljivih izvora. Današnje predstavljanje ovih solarnih panela nije velik, ali svakako značajan u tome smjeru, kazao je Boris Miloušev, predsjednik Uprave Heineken Hrvatske.

S obzirom da neće biti nikakvih viškova solarne struje za eventualnu isporuku u elektroenergetski sustav, to je, po riječima Ljubomira Majdandžića, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, znatno pojednostavilo čitavu proceduru oko instalacije ove elektrane, jer Heineken Hrvatska nije morala ishodi status povlaštenog proizvođača, niti su u igri bile državna regulatorna tijela poput HROTE-a i HERA-e.

>>>Zero Waste Hrvatska: Centri za otpad nisu dobri ni za okoliš ni za zdravlje ni za džep građana

Po Majdandžićevoj procjeni, investicija će se vratiti vjerojatno i prije, s obzirom na siguran rast cijena električne energije, što ovu investiciju čini još perspektivnijom. K tome, dodao je Gregurić, ovo  je jedna od prvih ovakvih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj na čistim tržišnim načelima, bez državnih subvencija, bez EU fondova, već na čistoj uštedi zbor korištenja obnovljivog i besplatnog energenta kao što je sunčeva svjetlost. Na godišnjoj razini, proizvedenom strujom na ovaj način smanjit će se emisija ugljikova dioksida za 118 tona, dodala je direktorica sektora lanca opskrbe Valentina Belavić.

19. travanj 2024 16:27