• Pratite nas na:
08. travanj 2019.

HEP gradi četiri sunčane elektrane vrijedne 750 milijuna kuna. Evo koja dolazi na red prva

Tijekom travnja počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekt koji je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug.

Sunčane elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, prve su četiri sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu u kojem će Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, najavili su u ponedjeljak predstavnici HEP-a na medijskom predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode.

Hrvatska je veliki potencijal za obnovljive izvore energije, posebice u energiji sunca, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike  i dodao da će HEP u suradnji s domaćom industrijom do 2030. raditi na novoj nacionalnoj strategiji energetskog razvoja.

[caption id="attachment_381381" align="aligncenter" width="750"] Predstavnici HEP-a s potpisnicima ugovora i ministrom Tomislavom Ćorićem - Stjepan Talan, član uprave Solvisa, Tomislav Šambić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Rajka Matković, Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.i Nebojša Dulić , direktor PVI Solara[/caption]

Do tog razdoblja HEP će u gradnju solarnih elektrana ulagati po 150 milijuna kuna godišnje. Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije. Osim s tvrtkama, HEP u području sunčanih elektrana i drugih obnovljivih izvora surađuje i s jedinicama lokalne samouprave. U tijeku je javni poziv zainteresiranim partnerima za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, koji je otvoren do 31. prosinca, i u sklopu kojeg je Hrvatska elektroprivreda spremna realizirati sve financijski isplative projekte koji će zadovoljiti energetske, ekonomske i okolišne kriterije, priopćili su iz HEP-a.

Pogledajte kako će izgledati sunčane i fotonaponske elektrane!

Ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Sabadin (buduća SE Kaštelir) potpisali su Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, člana HEP grupe, te u ime suvlasnika tvrtke Elektrane Sabadin Stjepan Talan iz tvrtke Solvis i Rajka Matković. Ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres potpisali su Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. i Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar u ime zajednice ponuditelja - tvrtki PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.