Aktualno
StoryEditor

HEP i GEN Energija bez dogovora o produženju mandata direktoru Krškog

05. Travanj 2018.

Zbog spora oko hrvatskog člana uprave nuklearke Krško njeni suvlasnici, Hrvatska elektroprivreda i slovenska GEN Energija, nisu se za sada uspjeli dogovoriti o produženju mandata direktoru Stani Rožmanu za još pet godina, piše ljubljansko "Delo", dok iz HEP-a ističu da ne osporavaju pravo slovenskoj strani na ponovni izbor Rožmana, ali očekuju da se ne opstruira i njihovo pravo na imenovanje njihova člana uprave.

Slovenski list u četvrtak je objavio članak "Gen energija nije pristala na trgovinu s Rožmanom" u kojem navodi da je skupština dioničara nuklearke u utorak trebala glasovati o ponovnom izboru Rožmana, koji je na čelu nuklearke već 30 godina. Slovenija je to držala formalnošću, ali je to odgođeno iako sadašnji mandat Rožmanu istječe 10. travnja, navodi "Delo".

>>>HEP: Ove godine Hrvatska će potrošiti više struje iz uvoza nego iz domaće proizvodnje

Da bi došli do većeg utjecaja u raspodjeli poslova u modernizaciji ili remontu nuklearke, hrvatski suvlasnici željeli su, kako piše list, "u vezanoj trgovini" potvrdu novog Rožmanova mandata uvjetovati promjenom hrvatskog člana u dvočlanskoj Upravi NEK-a - uz Rožmana je sada to Hrvoje Perharić, kojemu do isteka mandata ostaje još godinu i pol dana.

No, slovenska je strana to odbila i na tu kombinaciju nije htjela pristati, piše "Delo" koje se poziva na izvor koji je želio ostati anoniman.

Cilj tog imenovanja, kako nam je bilo predstavljeno, je da neka hrvatska poduzeća dobiju izdašnije poslove u nuklearci, prenosi "Delo".

Izvor lista, naime, kaže kako je u pozadini interes hrvatskog suvlasnika da hrvatska poduzeća dobiju više poslova na poslovima remonta, održavanja i modernizacije nuklearke s obzirom da samo vrijednost remonta koji je počeo krajem prošlog tjedna iznosi 101 milijun eura, od čega trošak usluga vanjskih izvođača 32 milijuna eura, a procjenjuje se da ocijenjena vrijednost radova na dogradnji sigurnosnih sustava i modernizaciji nuklearke u razdoblju 2011.-2021. iznosi čak 237 milijuna eura.

>>> Dobit HEP-a dosegnula 1,35 milijardi kuna

Za kandidata kojega predlaže hrvatska strana navode da je zaposlen u hrvatskom Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost i ispunjava tražene reference i kvalifikacije za funkciju u upravi, a politički je blizak vladajućoj koaliciji koju vodi HDZ.

Slovenski list piše da iza želje hrvatske politike da ima veći utjecaj pri donošenju odluka u vezi s NEK-om stoji ministar za energetiku Tomislav Čorić.

Pritom uz ostalo navodi da je Ćorić lani na sastanku međudržavnog povjerenstva za nuklearku Krško zagovarao stajalište da bi eventualnu gradnju zajedničkog odlagališta nuklearnog otpada iz NE Krško trebalo vezati s mogućnošću hrvatskih tvrtki da u poslovima s nuklearkom dobiju veći dio kolača nego što je to do sada bio slučaj.

HEP: Ne osporavamo pravo GEN Energiji, ali očekujemo da ne opstruira naše pravo

Iz HEP-a su na Hinin upit da li ponovni izbor Rožmana na čelo nuklearke uvjetuju promjenom hrvatskog člana Uprave odgovorili da ne osporavaju pravo slovenskom suvlasniku, GEN Energiji da imenuje Stanu Rožmana, ali očekuju i da GEN Energija ne opstruira pravo HEP-a da imenuje svog člana Uprave NE Krško.

"HEP ne osporava pravo GEN Energiji kao slovenskom suvlasniku elektrane da imenuje Stanu Rožmana, ali sukladno Međudržavnom ugovoru očekuje da GEN Energija ne opstruira pravo HEP-a da imenuje svog člana Uprave NE Krško, pogotovu što on ima reference koje su značajno jače od onih koje propisuje Međudržavni ugovor", navode iz hrvatskog suvlasnika nuklearke u Krškom.

>>>HEP-Opskrba fokusira se na proizvode za poboljšanje konkurentnosti gospodarstvenika

Iz HEP-a su na upit je li točno da traže promjenu hrvatskog člana uprave Perharića odgovorili kako im je poslovna politika da se s istim datumom imenuje nova uprava NE Krško na pet godina. "S obzirom da slovenskom članu uprave NE Krško Stani Rožmanu, koji  je u 70. godini života, istječe mandat 9. travnja 2018. godine, HEP ima poslovnu politiku da s istim datumom imenuje novu Upravu NE Krško na pet godina. Na taj način se u menadžment elektrane želi uključiti mlađi poslovno orijentiran rukovodeći kadar", kažu u hrvatskom suvlasniku nuklearke.

Na upit koliko je ostalo do kraja mandata hrvatskom članu Uprave NE Krško, odgovaraju kako je Hrvoje Perharić, koji je u 65. godini života, na toj dužnosti već 14. godinu, a treći mandat mu istječe 1. studenoga 2019. godine.

Nisu izrijekom odgovorili koga predlažu za hrvatskog člana Uprave nuklearke. "Član Uprave NE Krško kojeg imenuje HEP, a potvrđuje Skupština NE Krško, je nuklearni stručnjak s vrhunskim poslovnim i stručnim referencama iz područja nuklearne energetike. Ujedno, predloženi hrvatski član Uprave NE Krško ne pripada nijednoj političkoj stranci", ističu iz HEP-a.

19. travanj 2024 06:00