Aktualno
StoryEditor

HEP ODS u distribucijsku mrežu priobalja ulaže 200 milijuna kuna

12. Lipanj 2017.

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) ove godine ulaže gotovo 200 milijuna kuna u distribucijsku mrežu u priobalju, čime će se omogućiti njezino normalno funkcioniranje i daljnji rast hrvatskog turizma, ističe se u ponedjeljak u priopćenju HEP ODS-a.

"Ulaganja HEP ODS-a od gotovo 200 milijuna kuna omogućit će povećanje kapaciteta mreže te pouzdanosti i kvalitete opskrbe električnom energijom postojećih kupaca, kao i priključenje novih turističkih objekata i drugih kupaca", navodi se u priopćenju.

U Istri će se tako tijekom 2017. uložiti oko 20 milijuna kuna u zamjenu kabela i dotrajale opreme radi povećanja sigurnosti napajanja i smanjenja gubitaka te u opremanje, uređenje i sanaciju obračunskih mjernih mjesta, dok se na  širem riječkom području nastavlja  provedba višegodišnjeg programa izgradnje elektroenergetske mreže, samo u distribucijskom dijelu, ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna.

Od ukupno 100 milijuna kuna investicijskih ulaganja u elektroenergetsku mrežu Primorsko-goranske županije u 2017. godini, 40 milijuna kuna ulaže se u jačanje sigurnosti opskrbe potrošača na kvarnerskim otocima.

Nadalje, u podvelebitskom primorju nastavljaju se investicijski projekti usmjereni jačanju otpornosti mreže na ekstremne vremenske uvjete, prije svega na orkansku buru, a osim ulaganja u kabele, odnosno rekonstrukciju pojedinih dionica dalekovoda, HEP ODS  ove godine u elektroenergetske objekte u Senju i Novalji ulaže gotovo 3 milijuna kuna.

1000 najvećih: Tko je u top 10 prema prihodima u godini rasta gospodarstva i stagnacije najvećih tvrtki

U Zadarskoj županiji, posebno u njezinom turistički razvijenom priobalju, u stvaranje tehničkih uvjeta za priključenje novih kupaca i povećanje pouzdanosti napajanja ove će se  godine uložiti oko 63 milijuna kuna. Ulaganja se odnose se izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata na području Zadra, Nina, Biograda, Starigrada, Benkovca i Obrovca, te otoka Vira, Paga, Ugljana, Pašmana i Dugog otoka.

Pritom je jedna od od najvećih investicija na tom području, navode iz HEP ODS-a,  transformatorska stanica Zadar Istok, koja će se izgraditi iznad luke Gaženica.

Na širem šibenskom području u pripremu sustava za ovogodišnju turističku sezonu uloženo je gotovo 15 milijuna kuna, a najznačajnija ulaganja u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna odnose se na 110 kV trafostanice Kapela i Primošten koje će značajno povećati kvalitetu opskrbe te osigurati uvjete za daljnji rast potrošnje električne energije.

U poboljšanje opskrbe električnom energijom turističkih središta Dalmacije na području od Trogira do Ploča, HEP ODS ove godine ulaže gotovo 28 milijuna kuna. Uz ostalo, položit će se novi kabeli i izgraditi novi elektroenergetski objekti na području Splita, Makarske, Omiša, Ploča, Visa, Brača, Trogira, Hvara i Čiova.

Na krajnjem jugu Hrvatske, točnije na području Konavala, Dubrovnika, Stona, Korčule i Pelješca ulaganja u nove elektroenergetske objekte u 2017. godini iznosit će gotovo 26 milijuna kuna.

19. travanj 2024 14:13