Aktualno
StoryEditor

HGK i Ministarstvo poljoprivrede predložili ublažavanje radikalne promjene ZPP-a

06. Rujan 2018.

Hrvatska će nastojati ublažiti radikalne promjene u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici za razdoblje 2021. – 2027. koje je u lipnju predložila Europska komisija, a koje bi Hrvatskoj moglo donijeti 70 milijuna eura manje za izravna plaćanja (poticaje) i mjere Ruralnog razvoja. Rečeno je to na današnjem sastanku predstavnika poljoprivrednika i prerađivača u Hrvatskoj gospodarskoj komori kojima su promjene objasnili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

>>>Hrvatskoj iz poljoprivrednog proračuna EU 4,5 milijarde eura

Majdak je rekao da je proračun ZPP-a smanjen za pet posto, a što se tiče Hrvatske, dobit će četiri posto manje za izravna plaćanja, odnosno 367,7 milijuna eura, dok će za mjere Ruralnog razvoja taj postotak biti puno veći – 15 posto, odnosno Hrvatskoj će na raspolaganju biti 271,3 milijuna eura. Zajednički je stav Ministarstva i HGK (koji je također pripremio svoje prijedloge koji su dosta slični onima u Ministarstvu) je da Hrvatska ostane na dosadašnjoj razini izravnih plaćanja jer će naša zemlja tek 2022. dostići 100 postotni iznos financiranja izravnih plaćanja iz EU proračuna (sada se manji dio omotnice uplaćuje iz hrvatskog proračuna koji se svake godine smanjuje), pa bi Hrvatska na taj način bila stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na zemlje koje su ostvarile pravo na puni iznos poticaja iz EU proračuna. Isto se traži i za mjere Ruralnog razvoja te u sklopu toga i primjenu dosadašnjih maksimalnih stopa doprinosa (85 posto za slabo razvijena područja), umjesto predloženih smanjenih stopa 70 posto, a kao argument i Majdak i Kovačević iznose da Hrvatska spada u ekonomski manje razvijene članice EU.

[caption id="attachment_359191" align="aligncenter" width="750"] Tugomir Majdak, foto: Ratko Mavar[/caption]

Ciljevi nove politike su poticanje dohotka poljoprivrednicima, zaštita okoliša i jačanje ruralnih područja te su navedeni i horizontalni ciljevi (ulaganja u znanje, digitalizaciju, tehnologiju…). Svaka će zemlja imati svoj cilj primjene ZPP-a i ovisno o primjeni korigirat će se dodjela sredstava. Osim toga, sve izravne potpore koje će biti vrjednije od 60 tisuća eura u određenom će se postotku smanjivati (sada je to za pet posto za potpore iznad 150 tisuća eura), a maksimalna potpora moći će iznositi sto tisuća eura. Majdak kaže da je to za Hrvatsku neprihvatljivo, a u HGK predlažu da ostanu sadašnji uvjeti jer je riječ o preradikalnom rezu.

Osim toga, prema prijedlozima HGK koje je prezentirala pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, Hrvatska treba tražiti da se predložene obavezne šeme za klimu i okoliš u sklopu izravnih plaćanja ili ukinu ili pretvore u dobrovoljne šeme za primjenu, bez propisivanja njihovog obaveznog minimalnog učešća u strukturi ukupnih izravnih plaćanja.

>>>Hrvatska nabavlja ‘poljoprivredne i obrambene’ dronove

- Predloženi sustav ‘eko-šema‘ i u izravnim plaćanjima i u mjerama ruralnog razvoja predstavlja nepotrebno preklapanje instrumenata, što dodatno komplicira stvari, kako za administraciju, tako i za korisnike. Korisnici izravnih plaćanja moraju poštivati minimalne standarde u zaštiti okoliša, prirode, zdravlja ljudi, životinja i biljaka te dobrobiti životinja. Kako su prijedlogom minimalni standardi ‘pojačani i unaprijeđeni‘, držimo kako je ispunjavanje minimalnih standarda od strane korisnika izravnih plaćanja dovoljan doprinos u očuvanju okoliša i ublažavanju klimatskih promjena. Nadalje, držimo kako mjere ruralnog razvoja trebaju omogućiti uključivanje poljoprivrednika u dobrovoljne šeme, u kojima će se pružati dodatna potpora za primjenu proizvodnih praksi koje nadilaze minimalne standarde – rekla je Jurišić.

[caption id="attachment_359192" align="aligncenter" width="750"] Dragan Kovačević, foto: Ratko Mavar[/caption]

S ovim se prijedlogom slažu i u Ministarstvu i rečeno je kako će i njega uvrstiti u Hrvatski stav koji će biti iznesen Brusellexu. I na kraju, prema HGK-u, Hrvatska treba tražiti niži obavezni minimalni udio sredstava iz Fonda za ruralni razvoj kod programiranja za financiranje mjera koje se tiču zaštite okoliša i ublažavanja negativnih klimatskih promjena, i to 15 posto umjesto 30 posto kako traži EK. U HGK smatraju da to nije realno za Hrvatsku jer iskustva govore o interesu poljoprivrednika za sudjelovanje u mjeri potpore za ekološku proizvodnju, no interes za ostale mjere iz ove kategorije (okoliš i klima) nije velik.

- Također, prema važećoj Uredbi 1305/2013, obavezni minimalni udio od 30 posto tiče se i okolišno- klimatskih mjera, ali i mjera potpore za područja s prirodnim i drugim ograničenjima. Ovo govori u prilog previsoko postavljene norme od 30 posto isključivo za mjere koje se tiču zaštite okoliša i ublažavanja negativnih klimatskih promjena koja se jednostavno neće moći dosegnuti. Naime, udio mjera 10 i 11 u strukturi financijskog plana važećeg Programa za ruralni razvoj iznosi tek nešto više od 11 posto, a dosadašnje iskorištenje sredstava iz mjere 10 manje je od sedam posto – objasnila je Jurišić.

>>>‘Cap for You’ dobio 650 tisuća kuna europskih sredstava

U HGK smatraju da je potrebno posebno istaći kako se ZPP-om nastoji unaprijediti poljoprivreda i prerada, jer se te dvije djelatnosti pomalo gube u cijelom tom programu. Ovim sastankom, na kojem je prisustvovala i direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, željelo se na vrijeme potaknuti predstavnike poljoprivredne i prerađivačke industrije da se i sami uključe u iznalaženje rješenja, jer će nova poljoprivredna politika EU biti donesena 2020., baš u vrijeme hrvatskog predsjedanja.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 01:18