24. svibanj 2017.

HGK: Iranske tvrtke traže hrvatske partnere

Poslovni razgovori predstavnika dviju iranskih tvrtki iz energetike Iranian National drilling Company i Kamyar Jonoob Co te devet hrvatskih tvrtki održani su 23. svibnja u prostorijama HGK u organizaciji Sektora za energetiku i zaštitu okoliša, javljaju priopćenjem iz HGK.

Iranskim su se gospodarstvenicima predstavile hrvatske tvrtke: Balaena, Croatiainspect, projekt [email protected], tvrtke Elma Kurtalj, Industrius, Končar - Inženjering za energetiku i transport, Končar – MES, Pa-El, Turbomehanika i Parlux.

„Posjet dviju iranskih tvrtki hrvatskim tvrtkama i HGK rezultat je posjeta hrvatskih državnih i poslovnih izaslanstava koja su krajem prošle i početkom ove godine boravili u Iranu“, kazao je Zvonimir Jerolimov iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK. Iranske su kompanije u Hrvatskoj u uzvratnom posjetu hrvatskim tvrtkama Remont naftnih postrojenja i Helb, a posjetit će ukupno 20 tvrtki.

„Tvrtke se nadaju sklapanju poslova, a pokrenute su i preliminarne radnje za potpisivanje ugovora u području remonta energetskih postrojenja“, rekao je Jerolimov te dodao „da postoji veliki interes za suradnju na iranskom tržištu na području nafte i plina, a pri tome je prednost hrvatskih kompanija njihovo iskustvo te pouzdanost u ovoj branši“.

„Tvrtka Iranian National drilling Company servisna je kompanija koja pruža usluge bušenja i izvođenja ostalih bušotinskih radova, a u Hrvatskoj žele pronaći moguće partnere ili pružatelje usluga. Tvrtka Kamyar Jonoob Co. izrazila je želju za zastupanjem nekih od hrvatskih tvrtki na iranskom tržištu“, kazao je Jerolimov te napomenuo da je hrvatski energetski sektor, duge tradicije, u 2015. godini ostvario je 4,33 milijarde eura prihoda, a 844 tvrtke zapošljavale su 14.693 radnika.