Aktualno
StoryEditor

HGK: Rast BDP-a ne iznenađuje s obzirom na rast plaća i maloprodaje

27. Veljača 2024.
Goran Šaravanja

Rast BDP-a za 4,3 posto u četvrtom kvartalu prošle godine nije iznenađenje, pogotovo kada se uzme u obzir rast realnog prometa u trgovini na malo te realan rast plaća, izjavio je u utorak glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore (HGK) Goran Šaravanja komantirajući najnovije podatke o rastu BDP-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

Rast u posljednjem lanjskom tromjesečju je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2022. godine, kada je rast iznosio 5,5 posto, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

– Objava BDP-a za 4. kvartal nije iznenađenje, pogotovo kada se uzme u obzir rast realnog prometa u trgovini na malo te realan rast plaća u drugoj polovici 2023. godine. Isto vrijedi za porast investicijske aktivnosti gdje je doprinos sredstava iz fondova EU evidentan – kaže Šaravanja u komentaru.

Također ističe kako će ‘i ove godine osobna potrošnja igrati ključnu ulogu u određivanju rast BDP-a s obzirom na porast minimalne plaće, povećanje plaća u javnom i državnom sektoru te općenitog nedostatka radne snage‘. 

– Međutim, kao i kod sredstava iz fondova EU, ne možemo dugoročno očekivati ovoliko izražen doprinos rasta plaća rastu BDP-a – navodi Šaravnja u komentaru.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže u odnosu na 3-postotni rast u prethodnom tromjesečju. Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 6,0 posto na godišnjoj razini, otprilike isto kao i u prethodnom kvartalu. 

26. travanj 2024 21:32