Aktualno
StoryEditor

HGK: Rast cijena nekretnina privremen, sezonski

02. Kolovoz 2017.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj je privremen i rezultat je povećane sezonske potražnje u Zagrebu i na Jadranu, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prema podacima Burze nekretnina, primijećen je rast cijena nekretnina od otprilike dva posto, što predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović pripisuje sezonskom utjecaju.

>>>Ulagači u luksuzne nekretnine Damac istražuju investicijski potencijal u Hrvatskoj

-Radi se o standardnom sezonalnom rastu koji svake godine započne u svibnju te se pretpostavlja da će trajati tijekom cijele sezone i to samo u područjima s većim turističkim posjetom, a to su uglavnom priobalje i Zagreb, kaže Ranilović.

U Komori napominju da, generalno gledajući, cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek blago padaju, ali samo uzmu li se u obzir ostvarene cijene na godišnjoj razini i na području cijele Hrvatske.

Razlog prosječnom padu cijena je što u većini dijelova Hrvatske, osim na moru i u Zagrebu, nema potražnje za nekretninama, uslijed neravnomjernog raspoređenoga gospodarstva i slabe kupovne moći, kaže Ranilović.

>>>Državna imovina: Od nekretnina se očekuje veći prihod nego od dionica

Dodaje da čak ni u Zagrebu cijene ne rastu svugdje već samo u kvartovima koje se smatra dobrom stambenom lokacijom i za koje postoji interes turista, pa se smatraju dobrim ulaganjem.

HGK podsjeća na Eurostatove podatke koji su pokazali kako su, dok se Europsko tržište nekretnina oporavlja, Hrvatska i Italija jedine s padom cijena nekretnina - u Hrvatska za 0,4, a Italiji 0,1 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2016. godine u odnosu na 2015. cijene novih stanova pale su za 3,1 posto (stanovi trgovačkih društava bez POS-a), dok su cijene novih stanova bez obzira na prodavatelja pale za 6,1 posto.

>>>Slovenski dvorac Podčetrtek ponuđen za ‘bagatelnih’ 370.000 eura

Promet na hrvatskom tržištu nekretnina, bez novih nekretnina, iznosio je 2016. godine približno 3,7 milijardi kuna odnosno 1,07 posto BDP-a, navode iz HGK-a.

18. travanj 2024 05:29