Aktualno
StoryEditor

HGK: Smanjeni pozitivni utjecaji povezani s pristupanjem EU-u

30. Svibanj 2018.

U prvom ovogodišnjom kvartalu došlo je do usporavanja gospodarskog rasta u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje, jer je smanjen utjecaj dijela čimbenika koji su u proteklom razdoblju poticali rast, ali se pojačao utjecaj dijela drugih, kaže se u komentaru prve procjene BDP-a za prvo tromjesečje 2018. koji je u srijedu objavila Hrvatska gospodarska komora.

>>>HGK: Očekujemo usporavanje rasta plaća

U komentaru stoji kako je smanjen utjecaj dijela čimbenika koji su u proteklom razdoblju poticali rast gospodarstva, ali se pojačao utjecaj dijela drugih.

"Nakon četiri godine članstva u Europskoj uniji smanjen je utjecaj pristupanja na rast robnog izvoza, a istovremeno je znatno usporen i rast robne razmjene na razini cijele EU, cijene sirove nafte bilježe duže razdoblje rasta na godišnjoj razini, kamatne stope su niske, ali su takve bile i početkom prošle godine, a izostao je i prošlogodišnji učinak izmjena u sustavu poreza na dohodak", kažu u HGK-u.

>>>Male nezavisne pivovare osnovale grupaciju pri HGK-u

Međutim, ističu stručnjaci HGK, unatoč nešto manjem utjecaju u prvom kvartalu nastavlja se znatan rast BDP-a (2,4 posto), a time i ukupne potražnje na razini Europske unije na oporavak hrvatskog gospodarstva, a nastavlja se i oporavak domaće sklonosti potrošnji s odmicanjem od krize popraćen oporavkom kreditne aktivnosti prema stanovništvu.

"Upravo zbog toga je najveći utjecaj na rast ukupne potražnje i BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu imala osobna potrošnja, odnosno potrošnja kućanstava, koja je povećana za 3,9 posto te je njezin rast znatno premašivao rast ostalih kategorija potrošnje. Državna potrošnja povećana je za 2,8 posto, a bruto investicije u fiksni kapital za 3,6 posto, osjetno manje nego u prvom prošlogodišnjem kvartalu (5,4 posto)", kažu u Komori.

>>>Burilović: HGK će biti prva potpuno digitalizirana institucija

Napominju i da je vrijednost izvoza roba i usluga, koji je u prethodnim godinama imao najveći utjecaj na oporavak i rast BDP-a, u prvom kvartalu realno smanjena za 0,5 posto, na što su utjecala negativna kretanja robnog izvoza, dok je istodobno nastavljen relativno dinamičan rast vrijednosti uvoza roba i usluga od 5,5 posto.

"U ovoj godini očekujemo stopu gospodarskog rasta ispod prošlogodišnje koja je iznosila 2,8 posto. Iako je to više od očekivane stope rasta EU kao cjeline, prema procjenama Europske komisije, Hrvatska bi i dalje bilježila najnižu stopu među državama središnje i istočne Europe. Primjerice, među tim državama najvišu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini mogle bi ostvariti Slovenija, oko 4,7 posto, te Rumunjska, oko 4,5 posto", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

>>>DZS: Očekuje se rast proizvodnje nakon pada u ožujku

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine. Najveći pozitivni doprinos BDP-u u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

>>>DZS: Potrošnja porasla 42. mjesec zaredom, ali znatno sporije

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo tromjesečje 2017. porastao za 1,5 posto.

23. travanj 2024 23:19