Aktualno
StoryEditor

Historijski meeting: Trump i Kim Jong Un susrest će se do svibnja

09. Ožujak 2018.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastat će se do svibnja a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je u četvrtak južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

"Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong Unom do svibnja", objavio je Chung Eui-yong rekavši da je Trumpa izvijestio o posjetu Sjevernoj Koreji.

>>> Trump: Moja tipka je veća od Kim Jong Unove

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders  je rekla da će Trump "prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti".

"Kim je obećao da će se Južna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa", rekao je novinarima u Bijeloj kući, Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost nakon što je izaslanstvo Južne Koreje izvijestilo američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga

Kim je izrazio želju "da se sastane s Trumpom što je prije moguće", rekao je Chung i dodao kako da je Trump zahvalio za južnokorejskom izaslanstvu na informiranju i "rekao da će se susresti s Kim Jong Unom do svibnja kako bi se postigla denuklearizacija".

Chung je rekao da su Južna Koreja i Trump optimisti glede nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

>>> Kim Jong Un pozvao južnokorejskog predsjednika na summit u Pjongjangu

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama, te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za travanj biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da "sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati".

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera je odgovarajući na objavu iz Washingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati  da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori. Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Abe je novinarima u petak rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajednica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang, te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

"Pozdravljamo promjenu stajališta Sjeverne Koreje", rekao je Abe.

>>> Kim Jong Unova H-bomba dovela do eskalacije napetosti na globalnoj razini

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson je ranije rekao da su "razgovori o razgovorima" s Pjongjangom mogući ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerojatno još daleko.

Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe  Suh Hoon doputovali su ranije u četvtak u Washington kako bi prenijeli stajališta Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju jamstva sigurnosti.

24. travanj 2024 23:38