Aktualno
StoryEditor

HKG: U 2017. očekujemo povratak ubrzane dinamike rasta neto plaća

23. Prosinac 2016.

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 7 681 kunu, što je 37 kuna više nego u rujnu te 65 kuna ili 0,9% više nego u istom mjesecu prošle godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća u listopadu ove godine iznosila 5 642 kune i bila je 18  kuna veća nego u rujnu ove godine te 12 kuna ili 0,2% više nego u listopadu prošle godine. Riječ je o nastavku rasta plaća koji je na godišnjoj razini prisutan u svim ovogodišnjim mjesecima kao rezultat uspostave povoljnijih gospodarskih kretanja. Pritom ovogodišnja kretanja obilježava nešto viši rast bruto plaće u odnosu na neto plaću, što je povezano s iščezavanjem učinaka promjena u oporezivanju dohotka koje su od početka 2015. godine povećale razinu neto plaće. Iako još nisu objavljeni podatci o realnom rastu plaća, iz kretanja indeksa potrošačkih cijena može se zaključiti da je na mjesečnoj razini, pri porastu potrošačkih cijena, realan rast plaća bio nešto niži od nominalnog, dok su na godišnjoj razini nastavljena deflatorna kretanja koja podupiru viši rast realnih plaća. Stoga ocjenjujemo da je u listopadu na godišnjoj razini realna bruto plaća povećana za 1,4%, a realna neto plaća za 0,7%.

Na temelju obrade mjesečnih podataka proizlazi da je u prvih deset mjeseci ove godine prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 7 724 kune, što je 1,8% više nego u prvih deset mjeseci prošle godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5 658 kuna, što je nominalno 1,4% više nego u istom razdoblju prošle godine. Kontinuitet rasta plaća povećava raspoloživi dohodak stanovništva, a time i potrošnju kućanstava pa se i dalje bilježi rast prometa u trgovini na malo te rast potrošačkog optimizma. Povećanje osobne potrošnje podupire nastavak i dinamiziranje gospodarskoga rasta.

Gospodarski rast, ekspanzivna monetarna politika i potisnuta inflacija uz stimuliranje potrošnje podižu razinu plaća i u drugim europskim zemljama. Pritom, među sličnim zemljama, i u listopadu su razinu prosječne bruto plaće po zaposlenom višu od tisuću eura imale jedino Slovenija (1 568 eura) i Hrvatska (1 024 eura). Prema visini bruto plaće slijede Poljska (989 eura), Slovačka (960 eura), Mađarska (855 eura), Crna Gora (754 eura), Makedonija (536 eura) i Srbija (507 eura).

>>>Šošić: Umjesto slavlja trebamo povećati potencijal budućeg rasta BDP-a

U narednoj godini očekujemo nastavak rasta plaća poduprt ubrzanjem gospodarskog rasta, učincima porezne reforme, povećanjem plaća u državnoj i javnoj upravi te povećanjem iznosa minimalne plaće za 156 kuna od početka 2017. godine. Pritom bi izmjene u porezu na dohodak trebale rezultirati povratkom brže dinamike rasta neto u odnosu na bruto plaću, slično kao što se to već dogodilo tijekom 2015. godine, navode u komentaru aktualnog trenda iz Hrvatske gospodarske komore.

>>>Kolike su božićnice u najvećim hrvatskim tvrtkama?

27. travanj 2024 00:15