02. lipanj 2017.

HNS na vagi, stranka podijeljena oko koalicije s HDZ-om

Sve, osim HNS na vagi, stranka podijeljena oko koalicije sa HDZ-om-a, tako glasi navodna ponuda o koaliranju koju je premijer Andrej Plenković uputio predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku. Na mjesto ministara Mosta došli bi ljudi iz Hrvatske narodne stranke, a HDZ pod upravom želi ostaviti jedino Ministarstvo unutarnjih poslova.

Da bi HNS mogao ući u koaliciju s HDZ- om dalo se naslutiti još za vrijeme pokušaja izglasavanja nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, kada je Radimir Čačić, bivši HNS-ovac i današnji protukandidat Predragu Štromaru za mjesto Varaždinskog župana javno govorio kako rušenje Vlade nije dobra ideja ne isključujući niti, tada tek teorijske mogućnosti koalicije desnog centra s lijevim, a što njegova bivša stranka zasigurno jest.

>>>‘Barišić je lažov’: Vrdoljak zatražio ostavku ministra znanosti

Ukratko, Ivan Vrdoljak i Srećko Ferenčak guraju ideju ulaska u Banske dvore, dočim njihove stranačke kolegice, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Nada Turina Đurić i kolega im Goran Beus Richembergh zaziru od ideje o političkoj suradnji s HDZ-om.

Prema pisanju Jutarnjeg Lista, kadrovska križaljka riješila bi problem koji Andrej Plenković ima sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, na način koji od premijera ne bi iziskivao uzmicanje i smjene pod pritiskom javnosti. Ukoliko su izvori Jutarnjeg točni, taj bi resor u Vladi preuzeo HNS, čime bi kurikularna reforma postala zadatkom ljevice.

>>>Žestok animozitet u javnoj prepirki Vrdoljaka i Markić

- Kad bi se pristalo na tu varijantu, Ivan Vrdoljak vjerojatno bi dobio poziciju ministra zaštite okoliša, ministri za upravu i pravosuđe naknadno bi se dogovorili, a velika je vjerojatnost da bi se dosad Mostov MUP mijenjao za sektor znanosti i obrazovanja. To bi Vrdoljaku dobro došlo za potenciranje nastavka kurikularne reforme, a HNS bi za ministra mogao predložiti Peru Lučina, doznaje Jutarnji list od jednog visokopozicioniranog člana stranke.