Aktualno
StoryEditor

HNS želi na sjeveru Hrvatske jako regionalno sveučilište

23. Prosinac 2017.

Varaždinska gradska i županijska organizacija HNS-a priopćile su u subotu da podržavaju Sveučilište Sjever u postojećem obliku, jer smatraju kako je jedan od temeljnih elemenata razvoja toga dijela Hrvatske dobro i kvalitetno obrazovanje, koje ujedno mora biti i dostupno građanima.

Varaždin već ima svoje sveučilište, Sveučilište Sjever, priopćili su iz HNS-a, reagirajući na nedavni prijedlog saborskog zastupnika Mosta Roberta Podolnjaka o  izmjenama Zakona o osnivanju Sveučilišta Sjever, kojima bi se, uz ostalo, ime  sveučilišta promijenilo u Sveučilište u Varaždinu, sa sjedištem u Varaždinu, umjesto u Koprivnici.

Iz HNS-a ističu da žele na sjeveru Hrvatske jako regionalno sveučilište, što Sveučilište Sjever polako i postaje, kako bi preokrenuli trendove u obrazovanju i gospodarstvu.

>>>Divjak: Novi kurikulumi za strukovno obrazovanje bit će dostupni na početku iduće školske godine

Smatraju kako je teza koju je iznio zastupnik Podolonjak promašena, s obzirom da Ustav RH jamči autonomiju sveučilišta u članku 68. koji glasi: "Jamči se autonomija sveučilišta. Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom“, podsjećaju iz HNS-a.

Prava tema kojom se svi zajedno moramo baviti je kako pomoći još bržem razvoju Sveučilišta, povećati upisne kvote za redovite studente, te privlačenjem novca iz EU i ostalih fondova za razvoj Sveučilišta Sjever, navode iz HNS-a Varaždinske županije i gradske organizacije HNS-a Varaždin.

Naglašavaju kako im je obrazovanje na vrhu prioriteta, što su u proteklih pola godine dokazali i ministrica obrazovanja iz kvote HNS-a Blaženka Divjak, i HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar. Iz HNS-a navode da su se unatrag šest mjeseci s mrtve točke pokrenuli obrazovni procesi te je pokrenut proces reforme obrazovanja. Podsjećaju da su po prvi put dodijeljene STEM stipendije, a u proceduri je i Zakon o strukovnom obrazovanju.

>>>Plenković: Najkasnije 11. siječnja gotov akcijski plan provedbe strategije obrazovanja

- Stoga smo sigurni da će upravo naši ministri u Vladi svojim zalaganjem i utjecajem pridonijeti još bržem razvoju Sveučilišta Sjever, te nam je posebno drago da je upravo razvoj visokog obrazovanja u Varaždinu i Varaždinskoj županiji napokon u fokusu i ostalim političkim opcijama. HNS je stranka projekata i suradnje i do sad smo uvijek podržavali dobre projekte, one koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života naših građana, u ovom slučaju poboljšanje kvalitete obrazovanja, poručuju iz HNS-a.

Najavljuju kako će HNS-ov Interesni odbor za obrazovanje i znanost konkretnim mjerama i prijedlozima pridonositi jačanju i razvoju kapaciteta Sveučilišta Sjever i ostalih visokoobrazovnih institucija koje djeluju u Varaždinu i u toj regiji.

HNS je ponosan da su upravo dva prijateljska grada, Varaždin i Koprivnica, prepoznala potrebe svojih građana i krenula u projekt osnivanja javnog sveučilišta na sjeveru Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

23. travanj 2024 16:58