24. svibanj 2019.

Hoće li i Hrvatska biti među zemljama u kojima će Sberbank zatvoriti poslovnice?

Sberbank planira optimizirati svoje poslovanje u europskim zemljama, izjavio je u petak predsjednik uprave najveće ruske banke Herman Gref u intervjuu za dnevni list Kommersant, no nije naveo koje su to zemlje u kojima bi Sberbank zatvorio podružnice.

"Spremamo se za optimizaciju prisustva u Europi, ali ne možemo objaviti u kojim zemljama", rekao je on odgovarajući na pitanje planira li Sberbank oslabiti prisustvo u Europi. Nije naveo ni koliko će europskih podružnica biti obuhvaćeno optimizacijom.

Tvrtka-kćer Sberbanka "Sberbank Europe", sa sjedištem u Austriji, upravlja mrežom od osam banaka-kćeri u sedam europskih zemalja: Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Njemačkoj. Sberbank ima i podružnicu u Švicarskoj.

Najveća ruska banka ranije je objavila kako ne planira nastavak širenja izvan Rusije.

U Hrvatskoj je Sberbank prisutan od od 1997. godine, a od siječnja 2013. godine posluje pod imenom Sberbank d.d. Najveći je kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovoh vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzeo je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.