Korona i biznis
06. prosinac 2018.

HOK: Obrtnici diskriminirani u odnosu na druge poslodavce

Najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 kuna od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, već su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu, stoji u priopćenju Hrvatske obrtničke komore.

>>>Obrtnici grcaju u deficitu radnika, ali i ove jeseni školske klupe za brojna zanimanja zjape prazne

Vlada Republike Hrvatske je 30. studenog 2018. godine izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (NN 106/18), poslodavcima omogućila neoporezivo isplatiti 5.000,00 kuna nagrade zaposlenicima, ali za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.

Izmjenom Pravilnika Vlada je stavila u neravnopravan položaj obrtnika/poslodavaca budući da samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi, navodi HOK. Jednostavno rečeno - obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dozvoljeno nagraditi samog sebe.

>>>Foto: Dodijeljene nagrade najboljim i najzaslužnijim obrtnicima

Neprihvatljivo je da se na ovakav način oštete obrtnici, koji sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i generiraju radna mjesta, navodi HOK, tražeći izmjene Pravilnika.