Aktualno
StoryEditor

HOPS se uključio u Europsku platformu za proces razmjene odstupanja

06. Veljača 2019.

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), kojem je na čelu Mario Gudelj, uključen je nakon uspješnog testiranja, od  1. veljače ove godine u IGCC projekt (International Grid Control Cooperation), Europsku platformu za proces razmjene odstupanja.

Riječ je o projektu koji je pokrenut 2011. godine, kao udruženje operatora prijenosnih sustava, s ciljem izbjegavanja protudjelovanja aktivacije rezerve za ponovnu uspostavu frekvencije s automatskom aktivacijom (aFRR).

Udruženje je raslo i od 2016. godine broji 11 operatora prijenosnih sustava (50Hertz (DE), APG (AT), Amprion (DE), CEPS (CZ), Elia (BE), Energinet (DK), RTE (FR), Swissgrid (CH), TenneT (DE), TenneT (NL) i TransnetBW (DE)) koji unaprjeđuju proces razmjene odstupanja na koordiniran način preko IGCC-a.

>>>HROTE proširio djelatnost 12 dana prije pripajanja HOPS-u i ostao bez nadzornog odbora

Rad IGCC-a usklađen je sa zahtjevima Uredbe komisije o uspostavljanju smjernica za električnu energiju uravnoteženja (EBGL) sve s ciljem povećanja učinkovitosti i pogonske sigurnosti u europskom elektroenergetskom sustavu.

- Pristupanje projektu obveza je za sve operatore prijenosnih sustava obuhvaćene spomenutom uredbom. U skladu s time, s prvim danom ovoga mjeseca i početkom operativnog rada HOPS-a i ELES-a u projektu, započet je veliki projekt pristupanja svih ostalih operatora projektu IGCC. Shodno tome, broj OPS-a koji izmjenjuju energiju preko IGCC-a povećao se 13 operatora prijenosnih sustava – rekli su u HOPS-u i naglasili da je istovremeno postojeći projekt razmjene odstupanja INC (Imbalance Netting Cooperation) između APG-a, ELES-a i HOPS-a isključen iz operativnog rada.

20. travanj 2024 11:37