Aktualno
StoryEditor

HP, HBOR i HPB potpisali ugovor o kreditu u iznosu 155 milijuna kuna za izgradnju sortirnog centra

27. Studeni 2017.

Tamara Perko, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte (HP) i Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), potpisali su danas ugovor o kreditu za financiranje izgradnje prve faze Novog sortirnog centra HP-a u Velikoj Gorici. Ukupni iznos kredita je 155 milijuna kuna u kojem HBOR i HPB u skladu s programom kreditiranja po modelu podjele rizika sudjeluju s jednakim iznosima, preciznije po 77,5 milijuna kuna. Radi se o ugovoru o kreditiranju najveće poštanske investicije.

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a istaknula je da joj je iznimno drago da ih je Hrvatska pošta, zajedno s Hrvatskom poštanskom bankom, prepoznala kao pouzdanog partnera u provedbi ove investicije.

>>>HBOR u deset godina Agrokoru odobrio 25 kredita u vrijednosti višoj od 900 milijuna kuna

- Hrvatska pošta svakoga dana uručuje stotine tisuća pošiljaka te izgradnja Novog sortirnog centra znači unapređenje ove usluge na cijelom području Hrvatske. Istovremeno, realizacijom ove investicije ostvarit će se značajne uštede uz visoku razinu efikasnosti nužnu u suvremenom poslovanju, naglasila je Perko.

Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-a naglasio je da je izgradnja Novog sortirnog centra strateškim planom razvoja Hrvatske pošte određena kao jedna od najznačajnijih aktivnosti.

- Prateći razvoj internetske trgovine, novih tehnoloških rješenja te izuzetno važnog logističkog razvoja, ovakav projekt ne može čekati ako želimo da Hrvatska pošta ostane ono što joj je misija - tvrtka na usluzi građanima. Vrijednost cijeloga projekta je 345 milijuna kuna, dok je u ovoj fazi riječ o 188 milijuna kuna. Vlastitim smo sredstvima gradnju započeli prije pola godine i ponosan sam što radovi teku po planu. Ovakva podrška HPB-a i HBOR-a je jako važna za razvoj poštanskog poslovanja u Hrvatskoj, rekao je Čulo.

[caption id="attachment_306675" align="aligncenter" width="750"] Ivan Čulo (HP), Tamara Perko (HBOR) i Tomislav Vuić (HPB)[/caption]

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a rekao je da ga raduje što je Hrvatska poštanska banka financirala ovu vrijednu investiciju važnu za sve koji u njoj sudjeluju, posebno za Hrvatsku poštu s kojom dugo surađuju i s kojom su postali najveća mreža za ponudu osnovnih bankarskih usluga.

- Ovaj ugovor veseli nas i zbog značaja koji ovako veliki projekti imaju za naše gospodarstvo jer i drugima omogućuju posao i, nadamo se povećanje zaposlenosti, istaknuo je Vuić.

>>>Vuić i Medved potpisali protokol za povoljnije kreditiranje hrvatskih branitelja

Kompleks se gradi na strateški važnom mjestu za razvoj i poboljšanje procesa prijenosa pošiljaka, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman i nedaleko od prilaza autocesti Zagreb-Sisak i brze gradske prometnice Zagreb-Velika Gorica. Gradnja centra planirana je u dvije faze, sam sortirni centar u prvoj, a upravna zgrada u drugoj fazi. Površina na kojoj će se u idućih 18 mjeseci izgraditi prvi dio sortirnog centra veća je od 70 tisuća četvornih metara. Ukupna površina kompleksa nakon završetka svih faza gradnje iznosit će oko 38 tisuća četvornih metara.

U prvoj fazi dovršit će se 32 tisuće četvornih metara sortirnog centra što podrazumijeva gradnju sortirnice s podrškom, visokog regalnog skladišta, trafostanica i kotlovnica, podatkovnog centra, ukupne komunalne infrastrukture, 540 parkirnih mjesta za osobna i tehnološka vozila, dijela upravne zgrade te uređenje 16 tisuća četvornih metara zelenih površina.

19. travanj 2024 14:02