Aktualno
StoryEditor

HPB i ZSE potpisali sporazum o poticanju razvoja malih i srednjih poduzetnika

23. Svibanj 2018.

Hrvatska poštanska banka (HPB) i Zagrebačka burza (ZSE) potpisale su ekskluzivni sporazum o poticanju razvoja malih i srednjih poduzetnika i financiranje putem tržišta kapitala, odnosno dogovorile program razvoja malih poduzeća povoljnijim financiranjem na tržištu kapitala i iz izvora HPB-a, izvijestili su u srijedu iz HPB-a i ZSE-a.

- Riječ je o programu koji malim poduzećima omogućava pristup kapitalu na Progress tržištu Zagrebačke burze izdanjem vrijednosnih papira uz podršku i savjetovanje HPB-a te povoljnije HPB-ove kredite i pogodnosti za ukupno financijsko poslovanje, objašnjava se u priopćenju.

>>>Ivana Radić: Nedostaje potpore za žensko poduzetništvo u Hrvatskoj

HPB kao najveća banka u hrvatskom vlasništvu sve snažnije podržava poduzetnike koji mogu pridonijeti bržem gospodarskom razvoju i rastu zapošljavanja, a Zagrebačka burza platformom Progress tržište pruža priliku takvim poduzećima da lakše dođu do novog kapitala, ističe se u zajedničkom priopćenju.

- Malo i srednje poduzetništvo je temelj najjačih gospodarstava svijeta, puno više nego velike kompanije ili državna poduzeća. Vjerujemo da će tako biti i u Hrvatskoj, a HPB će i ubuduće, koliko nam god dopuštaju mogućnosti, doprinositi da se to dogodi, izjavio je predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić.

>>>Osječko-baranjska županija potiče poduzetništvo sa 6,2 milijuna kuna

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izrazila je zadovoljstvo što je HPB prepoznao prednosti sinergija koje malim i srednjim poduzetnicima može pružiti suradnja bankarskog sektora i tržišta kapitala.

- Naše partnerstvo omogućit će poduzetnicima provođenje dugoročnih poslovnih planova i na komplementaran način udružiti dužničko financiranje s prikupljanjem kapitala izdavanjem vlastitih vrijednosnih papira. Zagrebačka burza aktivno se uključila u poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva kroz Progress tržište i vjerujemo da je inovativna suradnja HPB-a i ZSE dobar primjer kako se zajedničkim angažmanom može snažnije pridonijeti jačanju tog segmenta, a time i cijelog gospodarstva, izjava je Ivane Gažić koja se prenosi u priopćenju.

>>>Ivana Gažić: Pokrenuta platforma Progress stvorit će pozitivno okruženje za poduzetnike

Iz HPB-a ističu kako njihov Sektor za poslovanje s malim i srednjim poduzećima među klijentima već ima kandidate čije se dugoročne investicije i planovi poslovne ekspanzije mogu ostvariti prikupljanjem novca na tržištu kapitala.

Sektor financijskih tržišta HPB-a, kako navode, pripremat će takva poduzeća za izlazak na tržište kapitala i voditi cijeli postupak izdavanja vrijednosnih papira.

- Zahvaljujući ovom modelu podržat ćemo naše dugogodišnje klijente koji kreću u novu razvojnu fazu, a mladim, inovativnim poduzetnicima pomoći da se lakše probiju do kapitala potrebnog za ideje koje žele realizirati upravo u Hrvatskoj, ističe izvršna direktorica Sektora za poslovanje s malim i srednjim poduzećima HPB-a Antonija Zorić.

Lokas: HPB spreman pružiti sve usluge financijskih tržišta

I izvršni direktor Sektora financijskih tržišta HPB-a Antonijo Lokas naglašava kako je HPB spreman malim i srednjim poduzećima pružiti sve usluge financijskih tržišta - od platnog prometa, trgovanja devizama, upravljanja viškovima sredstava do savjetovanja o strukturi kapitala i podrške aranžiranju i izdavanju vrijednosnih papira te njihovom uvrštenju na uređeno tržište.

HPB i Zagrebačka burza definirale su u sklopu partnerstva model zajedničkih radionica za edukaciju malih i srednjih poduzetnika i njihove pripreme za rast uz kvalitetnije izvore financiranja, navodi se u priopćenju.

19. travanj 2024 02:42