07. ožujak 2017.

HPB: Nismo zatvarali ‘zaštićene račune‘

Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) u utorak su izvijestili kako nisu zatvarali račune posebnih namjena, tzv. zaštićene račune, već su prodali potraživanja dužnika čija je prosječna starost duga bila 4 godine i zatvorili njihove tekuće račune.

Iz HPB-a su time reagirali na, kako navode, netočne navode objavljene u medijima vezane uz prodaju potraživanja klijenata Hrvatske poštanske banke.

>>>HNB: Odgovornost za zatvaranje računa i prodaju duga klijenata je na HPB-u

"HPB nije zatvarala račune posebnih namjena, tzv. zaštićene račune, HPB je prodala potraživanja dužnika (prosječna starost duga 4 godine) i zatvorila njihove tekuće račune", navode iz te banke.

Ističu i kako HPB nije diskriminirao pojedinu dobnu skupinu klijenata te kako je netočno da HPB nije poslao obavijest klijentima o prodaji potraživanja i zatvaranju tekućeg računa.

>>>Matica traži da Vlada ‘najhitnije intervenira’ i zaštiti umirovljenike u državnoj banci

"Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 1. ožujka više ne isplaćuje mirovine klijentima koji imaju samo zaštićeni račun već je uvjet da imaju i tekući račun. Da se ova za nas neočekivana promjena nije dogodila, svi primatelji mirovina tog bi dana u HPB-u dobili svoje primanje", ističu iz HPB-a.

Iz Banke pozivaju klijente da što prije otvore nove tekuće račune kako bi ubrzali isplatu njihovih primanja.