Aktualno
StoryEditor

FOTO: HPB ostvario rekordne poslovne rezultate, neto dobit premašila 150 milijuna kuna

27. Veljača 2019.

Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2018. godini ostvarila je neto dobit od 150,2 milijuna kuna, odnosno rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna. Rezultat je posljedica rasta u svim ključnim segmentima poslovanja, naglasila je Uprava HPB-a na predstavljanju rezultata.

Krediti poduzetništvu rasli su 20,6 posto, a stanovništvu 13,4 posto.

- Fokus ove godine bit će nam poslovanje s gospodarstvom – naglasio je predsjednik Uprave Tomislav Vuić.

Domagoj Karadjole, član Uprave HPB-a, kazao je kako je prošla godina bila jako dobra godina.

- Zauzeli smo šesto mjesto na tržištu, imovina je porasla više od sedam posto. Tome je pridonio rast kreditiranja. Operativna dobit je pala zbog pada kamatnih stopa. Doprinos pozitivnom trendu je i smanjenje udjela loših plasmana. Likvidnosna pozicija banke i dalje je jaka, bilježimo rast depozita. Adekvatnost kapitala je preko 17,5 posto – rekao je Karadjole.

Marina Puljiz, izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom rekla je kako HPB sufinancira EU projekte i razmatraju 20 velikih projekata.

- Krajem 2018. sektor je dosegao volumen plasmana od pet milijardi kuna i nastavljamo povećavati broj klijenata u gospodarstvu, posebno u lokalnoj zajednici. Stvorili smo pretpostavke za podršku njihovom snažnijem razvoju korištenjem EU fondova i financiranjem velikih projekata – rekla je Puljiz.

Napomenula je kako se fokus u 2019. temelji se na nekoliko stupova, a kao tržišnu nišu prepoznali su EU fondove. Nakon toga su slijede greenfield investicije, te financiranje izvoznika.

- HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova za što je zainteresiran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova. Posebno su brojni upiti za osiguranje likvidnosti do refundacije sredstava iz ESIF-a gdje HPB vidi svoju značajnu ulogu i priliku za nastavak odlične suradnje za razvoj lokalne zajednice. U segmentu financiranja projekata trenutno razmatramo 20-ak velikih projekata u energetici, infrastrukturi, stanogradnji i turizmu – kazala je Puljiz. Istaknula je kako se HPB želi uključiti u velike komunalne vodne aglomeracije. Ali i u energetske projekte, vjetroelektrane i tako dalje.

Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima rekla je da je cilj HPB-a biti vodeća banka za SME.

- Predani smo cilju da postanemo vodeća banka za mala i srednja poduzeća i spremni napraviti veliki iskorak u poslovanju s poduzetnicima.  Krediti SME-u su porasli 20,6 pošta, premašili smo volumen od dvije milijarde kuna, a HPB se profilirala kao partner koji podržava sve poduzetnike s tržišnom perspektivom. Fokus je na inovacije i gransku specijalizaciju, snažno podupiremo poslovanje s izvoznicima, IT sektorom i pružanje usluga u turizmu, potičemo stvaranje novih poduzeća i tražimo rješenja za financiranje onih kojima nedostaju adekvatni kolaterali – rekla je Zorić.

U 2019. HPB uvodi Poduzetničke centre za mikro i male poduzetnike, a u malim mjestima dostupni su kroz urede Hrvatske pošte.

- Digitalnim bankarstvom nudimo poduzetnicima sve više mogućnosti što njihovo poslovanje čini bržim i  jeftinijim, u regionalnim centrima za klijente provodimo financijsku edukaciju, a s EBRD-om organiziramo radionice za poduzetnice koje su za nas jedna od prioritetnih skupina klijenata – rekla je Zorić. Naglasila je pet industrija koje će biti u fokusu HBP SME sektora - IT, Turizam, poljoprivreda, prerađivačka industrija i trgovina.

23. travanj 2024 09:41