Aktualno
StoryEditor

HPK o inspekcijskom nadzoru: Pravilnik je izrađen na zahtjev proizvođača

08. Kolovoz 2017.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u utorak je priopćila da je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na traženje poljoprivrednika donio Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te podržava jače, sustavne kontrole svih prehrambenih proizvoda iz uvoza.

Kako se navodi u priopćenju HPK, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije odluke o donošenju Pravilnika, u prosincu i siječnju održao je sastanke sa svim sektorima u poljoprivredi, a poljoprivredni proizvođači od njega su tražili uvođenje većih kontrola na tržištu, pa time i na granicama.

>>>Fitosanitarni udar: Hrvatska više pomaže voćarima i povrćarima iz EU nego domaćima

"Upravo na temelju zahtjeva proizvođača, ministar je dao izraditi pravilnik čiji je glavni cilj jamčiti potrošačima da su svi proizvodi ponuđeni na tržištu kvalitetni i zdravi, odnosno da zadovoljavaju tržišne standarde propisane EU zakonodavstvom", kaže se u priopćenju.

Napominje se i da domaći proizvođači moraju zadovoljiti te visoke standarde prolazeći stroge kontrole, koje EU uvjetuje članicama, i koje u startu poskupljuju proizvodnju te proizvode čine nekonkurentnima u odnosu na uvoznu robu iz tzv. trećih zemalja.

>>>BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija poslale trgovinski ultimatum Hrvatskoj

"Nije jasno kako lako kvarljiva roba, putujući i po nekoliko dana do Hrvatske, može zadržati kvalitetu te imati nižu cijenu od istovrsnih proizvoda koje proizvode hrvatski poljoprivrednici. Valja podsjetiti da EU članicama brani i uporabu niza pesticida koji su u ostalim zemljama dopušteni, stoga podržavamo potez ministra Tolušića o jačim, sustavnim kontrolama ne samo voća i povrća već i svih ostalih prehrambenih proizvoda iz uvoza radi zaštite domaćih potrošača", zaključuje se u priopćenju HPK-a.

Pravna stečevina EU

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2.000 kuna.

Iz Ministarstva su naglasili i da je Pravilnik ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija smatraju da su nove hrvatske mjere diskriminatorne te su njihovi resorni ministri u ponedjeljak u Sarajevu poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja, jer ga smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

>>>Trgovinski spor: EU pozvao na poštivanje SSP-a

U međuvremenu, srbijanska uprava carina priopćila je da je pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske, uzvraćajući time Hrvatskoj koja je drastično povećala pristojbe i pojačala fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz nečlanica EU-a.

Tolušić je o novom pravilniku razgovarao s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan.

Inače, za kraj idućega tjedna (petak, 18. kolovoza) najavljena je i zajednička tematska sjednica saborskih odbora za poljoprivredu i za gospodarstvo s temom "Vrednovanje učinaka provedbe

Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te razmjera utjecaja protumjera zemalja u okruženju na hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu.

Kako je najavljeno na Internet stranicama Sabora, na njoj će se provesti rasprava o utjecaju odredbi Pravilnika na hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo te mogućem uvođenju protumjera država iz regije. Uz članova dvaju odbora, sudjelovat će i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika i Hrvatske udruge poslodavaca.

19. travanj 2024 11:34