Aktualno
StoryEditor

HR Days: Uvoz radnika i usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada su nužnost

12. Travanj 2019.

Ovogodišnja, sedma po redu konferencija HR Days koja se održava u Rovinju, okupila je preko 450 stručnih sudionika, istaknuo je na otvorenju Igor Žonja, predsjednik uprave tvrtke Tau on-line koja upravlja portalom MojPosao, organizatorom eventa.

Ben Renshaw, leadership stručnjak i govornik, u svom je Keynote govoru ‘‘Vodstvo sa svrhom‘‘, ukazao na povezanost svrhovitog vodstva, talenta i strasti, a u konačnici i zadovoljstva zaposlenika.

[caption id="attachment_381924" align="aligncenter" width="750"] Ben Renshaw[/caption]

Prvi dan konferencije je, pored predavanja renomiranih HR predavača, ponudio i Okrugli stol koji je bio posvećen aktualnoj temi - manjku domaće radne snage i uvozu radnika.

Tržište rada u Hrvatskoj već duže vrijeme karakterizira nedostatak domaćih radnika i zapošljavanje stranaca. Taj trend je posebno primjetan u sektorima poput graditeljstva, turizma, ugostiteljstva, brodogradnje, prehrambene industrije, itd. Pružanjem vlastitog pogleda na trenutno stanje na tržištu rada, panelisti Okruglog stola su pokušali odgonetnuti kakva nas budućnost očekuje kada govorimo o zapošljavanju stranaca, ali i o tržištu rada općenito.

Potrebno je preispitati obrazovni sustav

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je prije nekoliko godina upozorila na nedostatak radne snage u Hrvatskoj, međutim tada se na to odmahivalo rukom, istaknula je Gordana Deranja, predsjednica udruge i naglasila kako je uvoz stranih zaposlenika danas nužnost.

- Hrvatski radnici sve su stariji, imamo nisku razinu produktivnosti i to je potrebno mijenjati. Dio rješenja zasigurno se krije u uvozu radne snage, međutim naglasak treba staviti na revidiranje obrazovne politike - zaključila je Deranja.

O temi obrazovnog sustava govorila je i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, naglasivši kako je Vlada odlučila povećati stipendije učenicima strukovnih i obrtničkih škola za deficitarna zanimanja.

- Ove godine je podijeljeno preko 3 tisuća stipendija u iznosu od 9 tisuća kuna po stipendiji, a Vlada od sljedeće godine planira udvostručiti taj iznos s ciljem obrazovanja radnika za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada - potvrdila je Mandac.

Broj polaznika strukovnih škola u Hrvatskoj je previsok, mišljenja je Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra, navodeći primjer Srbije kao jedine zemlje koja ima veći broj učenika u strukovnim školama. Pritom je upozorio da trenutno u Hrvatskoj, na svim sveučilištima, studira premali broj stranih studenata – njih svega 2 tisuće, dok se primjerice u češkom gradu Brno školuje oko 17 tisuća studenata.

Migracija radnika je normalna pojava

U kojoj mjeri je važno pravovremeno prepoznavanje trendova na tržištu i priprema na njih, potvrđuje podatak da će za desetak godina, otprilike 2030. godine, diljem svijeta nedostajati oko 85 milijuna kvalificiranih radnika, istaknula je Nathalie Lerotić Pavlik, direktorica ljudskih potencijala tvrtke Infobip. Zbog toga migracija radnika, koju karakterizira odlazak domaće radne snage i uvoz stranaca, nije ništa neobično, nadovezala se Iva Tomić, znanstvena suradnica sa Ekonomskog Instituta Zagreb.

- To je normalna pojava mobilnosti radnika, uvjetovana ulaskom Hrvatske u Europsku uniju - primijetila je Tomić i složila se s ranije navedenom tvrdnjom kako se problem manjka kvalificiranih radnika krije u neusklađenosti našeg obrazovnog sustava i tržišta rada.

Napredak koči spora birokracija

Kao jedan od ključnih razloga odlaska mladih iz države, nerijetko se navodi negativna atmosfera koja je zahvatila sve pore društva. S time se ne slažu, barem ne u potpunosti, Lika Dzhonova, voditeljica odjela uspjeha klijenata tvrtke Infobip i Ignas Gargalevicius, voditelj digitalnog marketinga, kompanije Foreo koji su nedavno doselili u Hrvatsku kako bi ovdje živjeli i radili. Ističu kako su ovdašnji ljudi dobri radnici koji žele postići nešto vrijedno u svojoj radnoj okolini. S druge strane, primjećuju i određene nedostatke kao što su glomazni i spori birokratski mehanizmi koji ne odgovaraju digitalnom dobu u kojem se nalazimo.

Najbolje HR prakse

Konferencija je i ove godine bila domaćin nagrade Najbolje HR Prakse, za koju su konkurirale tvrtke koje su tijekom prošle godine razvile i primijenile inovativne projekte za poboljšanje kvalitete rada i zadovoljstva svojih zaposlenika.

Ove godine je u konkurenciji 26 projekata, prijavljenih od strane 20 tvrtki, prvo mjesto zaslužila kompanija ACG iz Ludbrega za svoj originalan projekt ‘Tko (ne) bi htio biti LUMEN‘. Drugo mjesto osvojila je tvrtka Microblink i to za projekt ‘Beyond startup – Grow fast, develop with patience‘, dok je treće mjesto pripalo kompaniji Pevec i njihovu programu ‘Escape room – novi alat u selekcijskom procesu‘.

Detaljnije informacije o konferenciji potražite na web stranici HR Days konferencije.

18. travanj 2024 03:30