Aktualno
StoryEditor

Hrašćanec: Vlada je u Nacionalnom programu reformi zaboravila građane i radnike

23. Travanj 2018.

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) održalo je u ponedjeljak sjednicu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojoj su razmotreni Nacionalni program reformi 2018., Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti te Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine.

Dok su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) podržali te vladine dokumente, predstavnici sindikata su im se usprotivili.

>>> Plenković: Reforma školstva prioritet HDZ-ove Vlade 

Miroslav Hrašćanec, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i dopredsjednik GSV-a izjavio je kako je Vlada u Nacionalnom programu reformi za 2018.  zaboravila radnike te se ne daje odgovor na sve veće iseljavanje mladih ljudi.

"Vlada misli svoje financije napraviti održivima no smatramo da u tome zaboravlja vlastite građane i radnike. Svjedoci smo velikog iseljavanja pogotovo mladih, a u programu o tome nema ništa", kazao je Hrašćanec.

Odgovor na njihov odlazak je, dodaje, uvoz radne snage što znači će u Hrvatsku doći radnici iz BiH, Srbije, Ukrajine, a to nije dugoročno to rješenje za hrvatsku državu.

"Mladi odlaze zbog plaća koje nisu dovoljne za siguran život i zbog nesigurnosti ranih mjesta, a o plaćama u Nacionalnom programu nema ništa. Bilo bi stvarno vrijeme da Vlada radnike koji su ostali u Hrvatskoj plaća više te da se smanji broj ugovora na određeno radno vrijeme, koji su postali pravilo u Hrvatskoj".

>>> Maletić: Strukturne reforme treba provesti žurno i pod cijenu privremenog ‘pada i siromašenja‘

Sindikati su na sjednici GSV-a bili i protiv prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, smatraju ga neprihvatljivim jer će javna služba doživjeti daljnju privatizaciju, budući da se domovi zdravlja, odnosno primarna zdravstvena zaštita namjeravaju privatizirati.

Javna služba koju financiraju svi građani se ne može na takav način urušavati i smatramo da će doći do smanjene  dostupnosti usluga i učinkovitosti primarne zaštite, rekao je Hrašćanec.

Što se tiče Nacrta razvoje strategije, sindikati drže da je je i dalje predviđen preveliki broj lokalne uprave i samouprave, umjesto da se ide prema smanjivanju.

Bernard Jakelić  iz HUP-a izjavio je kako su poslodavci načelno podržali Vladine prijedloge, koji će se još poboljšavati.

>>> Marić o strukturnim reformama: Pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno

"Mi smo načelno podržali ovaj program reformi. To je vrlo kompleksan dokument, no mislim da generalno možemo podržati taj reformski pravac. Ukazali smo na nekoliko stvari koje treba mijenjati, u dijelu porezne reforme i rasterećenja gospodarstva, troškova poslovanja, smanjivanja javne potrošnje itd", rekao je.

Dodao je kako je na sjednici rečeno kako Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ipak neće ići u hitnu proceduru te da će se održati još jedan krug konzultacija s reprezentativnim sindikatima i predstavnicima poslodavaca.

"Nadamo se da ćemo razriješiti prijepore, prije svega oko privatizacije pojedinih dijelova sustava. Rekao bih da to i nije prava privatizacija nego uređenje već postojećih odnosa na tržištu", rekao je Jakelić.

Kazao je i kako u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. treba dati više prostora razvoju industrije jer se samo tako može ostvariti veći gospodarski rast.

18. travanj 2024 21:47