Korona i biznis
22. ožujak 2018.

Hrebak: Dođite u Bjelovar, mi ćemo investitore držati kao kap vode na dlanu

U Bjelovaru traje Investicijski forum sjeverozapadne Hrvatske, manifestacija na kojoj predstavnici tamošnjih poduzetnika, lokalne samouprave i državnih institucija razgovaraju o stvaranju poticajnoga investicijskog okružja i pokretanju novih proizvodnih investicija.

Manifestacijom se promovira Lider invest – projekt kojim Lider treću godinu za redom prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje proizvodne investicije u kategorijama velikih, srednjih i malih ulaganja kao i one koje su posebno doprinijele izvozu, zapošljavanju, održivom razvoju te zaštiti okoliša.

Investicijski forum sjeverozapadne Hrvatske otvorio je glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa Miodrag Šajatović.

[caption id="attachment_330220" align="aligncenter" width="750"] Miodrag Šajatović[/caption]

- Pokazuje se da nagrađene tvrtke iz prve dvije godine uspješno posluju i izvoze i da nismo imali niti jedan promašaj. Poruka je da se može, ali morate biti izvrsni da biste u Hrvatskoj uspjeli sa investicijom. Pokazuje se i da su investicijske mogućnosti u velikoj mjeri ograničene makroekonomskim okolnostima. U svakom sustavu imate određeni postotak uspješnih, ali sustav mora biti takav i da prosječno sposoban poduzetnik može i mora investirati u Hrvatskoj – rekao je uvodno Šajatović.

Poruka svim poduzetnicima

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i rekao kako se njegova administracija posebno trudi biti prijatelj poduzetništva i da je svaka investicija za njih jednako vrijedna.

- Četiri najveće bjelovarske tvrtke uložit će preko 100 milijuna eura, a naša poruka svima poduzetnicima je – dođite u Bjelovar, investirajte, vaša kuna ovdje vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu. Mi ćemo investitore držati kao kap vode na dlanu - rekao je  Hrebak koji je početkom ove godine krenuo s provođenjem modela tax free grada po kojem su investitori oslobođeni od komunalnih doprinosa i komunalne naknade i po kojem pravo građenja i kupoprodaju zemljišta mogu realizirati za jednu kunu po kvadratu.

>>>Bjelovar uvodi obročnu otplatu duga

Projekt Lider invest i pojedinosti natječaja na koji se od 15. ožujka mogu nominirati investicije predstavlja Slavko Krajcar, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva i član stručnog odbora Lider investa.

O strukturi BDP-a s naglaskom na značaj investicija te položaju Bjelovarsko-bilogorske županije u tom kontekstu govorit će u nastavku Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, dok će Zdenko Lucić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost izlagati o investicijama i investicijskoj klimi.

Investicijski forum završava okruglim stolom na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okružja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na kojem će mišljenja sučeliti Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Ivana Piščević Jurković, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Dario Biškup, direktor Coffeeina i Ružica Sabljo, direktorica Interijera Sabljo.