04. siječanj 2019.

HROTE umjesto pripajanja HOPS-u počeo trgovati električnom energijom

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) trebao je 1. siječnja biti pripojen Hrvatsom operatoru prijenosnog sustava (HOPS), ali tog je dana počeo trgovati električnom energijom. Kupio je ukupno 452 MWh na unutardnevnom tržištu Hrvatske burze električne energije (CROPEX-a) dana 1. siječnja 2019. temeljem novih prognoza proizvodnje vjetroelektrana izrađenih u danu isporuke 1. siječnja 2019.

>>>HROTE proširio djelatnost 12 dana prije pripajanja HOPS-u i ostao bez nadzornog odbora

- Navedenom trgovinom smanjeno je ukupno odstupanje proizvodnje vjetroelektrana od planova proizvodnje za više od 25 posto čime će se umanjiti troškovi energije uravnoteženja za HROTE kao voditelja EKO bilančne grupe, rekli su u HROTE-u.

Podsjetimo, HROTE je prije nekoliko dana proširio poslovanje na trgovinu električnom energijom. Dosad je bio registriran samo za organiziranje tržišta električnom energijom i plinom, a sad se pojavljuje i kao sudionik tržišta električnom energijom. Naime, potpisivanjem ugovora o članstvu HROTE je postao 17. sudionik CROPEX-a na dan unaprijed tržištu, te 9. sudionik CROPEX-a na unutardnevnom tržištu. Kao voditelj EKO bilančne grupe, obvezan je temeljem Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, započeti s prodajom električne energije povlaštenih proizvođača u sustavu poticaja 1. siječnja 2019. godine na tržištu električne energije.

>>>30 posto zelene struje ide na burzu

Uredbom o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije, koja je stupila na snagu 1. siječnja, određuje se da su opskrbljivači električne energije umjesto dosadašnjih 100 posto dužni preuzeti od HROTE-a 70 posto od neto isporučene električne energije povlaštenih proizvođača električne energije, po reguliranoj cijeni.

>>>Vlada ih ukida, a oni bez komentara

Slijedom toga, od 1. siječnja 2019. godine, HROTE je kao voditelj EKO bilančne grupe započeo s tržišnom prodajom preostalih 30 posto energije izravno na dan unaprijed i unutardnevnom tržištu CROPEX-a.

Ovaj slučaj pokazuje neselektivnost u provođenju Vladinih odluka. Uredba o isporuci električne energije donesena 20. prosinca jača je od zaključka o pripajanju HROTE-a HOPS-u, koji je donesen još 2. kolovoza.