Aktualno
StoryEditor

Hrvati ‘okupirali‘ benzinske postaje u BiH, ušteda po spremniku do 135 kuna

03. Siječanj 2017.

Novi val poskupljenja goriva u Hrvatskoj naveo je priličan broj Hrvata da spremnike limenih ljubimaca napune u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje se na punom tanku benzina može uštedjeti 120 kuna i više. Razlika u cijeni nikada nije bila veća, piše Večernji list, litra najprodavanijeg supera 95 na hrvatskim crpkama plaća se 9,65 kuna, dok u BiH stoji 1,82 konvertibilne marke, što je uz trenutni tečaj koji iznosi 3,75 kune po marki, odnosno 6,82 kune. Na svim crpkama primaju kune, no, iskusni kupci plaćaju karticama jer pri plaćanju gotovinom trgovci obračunavaju po tečaju od 4 kune za marku.

>>>Poduzetnicima 50 posto niži PDV za kupnju osobnog automobila

Tako se na crpkama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće nego u unutrašnjosti BiH, na spremniku od 40 litara uštedi gotovo 120 kuna. Moguće je uštedjeti još i više ako se crpka posjeti nakon radnog vremena, koje je do 22 sata i koristi samoposlužni automat. Cijene benzina tada postaju jeftinije za oko 10 feninga po litri (oko 40 lipa) i ušteda raste do 135 kuna po spremniku. Štede i vozači dizelskih vozila, ali nešto manje. Dok litra dizela stoji 8,90 kuna u Hrvatskoj, u BIH se prodaje po 1,80 konvertibilnih maraka, odnosno 6,75 kuna, tako da se za puni tank dizela uštedi oko 90 kuna.

– Mi doista živimo od njih, ima ih daleko više od domaćih i rade veći promet – kazala je za Večernji trgovkinja na benzinskoj postaji u Bosanskom Brodu gdje se povremeno stvore gužve od dvadesetak automobila sa zagrebačkim, požeškim, đakovačkim, našičkim, osječkim i očekivano, slavonskobrodskim registracijskim tablicama.

Hrvatski kupci ne svrate samo po gorivo već napune i vrećice drugim jeftinijim proizvodima poput cigareta, a nerijetko popiju i kavu po mnogo povoljnijoj cijeni. Budući da se u 2017. godini očekuje i novi rast cijena goriva zbog većeg PDV-a i trošarina, vlasnici bosanskih benzinskih crpki mogu zadovoljno trljati ruke.

26. travanj 2024 13:50