Aktualno
StoryEditor

Hrvati ‘opasnost‘ za austrijsko tržište rada, izgledan produžetak ograničenog zapošljavanja

19. Siječanj 2018.

Beate Hartinger-Klein, austrijska ministrica rada, nije za potpuno otvaranje tržišta rada hrvatskim državljanima, a Austija do 1. srpnja ove godine treba odlučiti hoće li ograničenja za rad hrvatskih državljana produžiti za još dvije godine, piše Kurier.

- Razmišljamo o tome da u potpunosti iskoristimo prijelazno razdoblje od sedam godina za Hrvatsku, rekla je Klein i dodala da treba uzeti u obzir 400 tisuća nezaposlenih u Austriji te će o svemu izvijestiti Europsku komisiju do 30. lipnja i navesti svoje argumente, prenosi dnevnik.hr.

>>>Svjedočanstvo: Odlazim u Njemačku dva-tri puta godišnje, na ‘crno’ se može zaraditi oko 2000 eura

O svemu će se odlučiti unutar vladajuće konzervativne koalicije, a lider socijaldemokrata i donedavni kancelar Christian Kern upravo je hrvatske građane izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u Austriji te procjenjuje da bi ih u idućih 5 godina moglo doći 150 tisuća.

Kako navodi austrijski Kurier, što se procedure tiče produženje ograničenja za pristup Hrvata austrijskom tržištu nije problem – Europska komisija samo treba odobriti zahtjev Austrije i prihvatiti argumente.

23. travanj 2024 06:25