Aktualno
StoryEditor

Hrvatska i dalje najveći trgovinski partner BiH, dominira izvoz nafte

01. Kolovoz 2017.

Bosna i Hercegovina najveći dio svoje vanjskotrgovinske razmjene u prvoj polovici ove godine nastavila je ostvarivati s državama-članicama Europske unije a među njima i dalje prednjači Hrvatska, podaci su što ih je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

BiH je od početka siječnja do kraja srpnja iz EU uvezla roba u vrijednosti od 5,9 milijardi konvertibilnih maraka (oko tri milijarde eura) pri čemu je uvoz iz Hrvatske bio vrijedan 1,3 milijarde KM (664 milijuna eura).

>>>Uz Njemačku i Italiju, Hrvatska najvažniji vanjskotrgovinski partner BIH u 2017.

Na tržište EU istodobno je iz BiH izvezeno roba u vrijednosti od 3,8 milijardi KM (1,94 milijarde eura) pri čemu je izvoz u Hrvatsku dosegnuo vrijednost od 630 milijuna KM (317 milijuna eura).

U usporedbi s prvim polugodištem 2016. ukupni uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je za 14,2 posto dok je izvoz iz te zemlje u Hrvatsku bio veći za čak 26,2 posto.

Struktura roba koje Hrvatska izvozi u BiH nije se značajnije promijenila. I dalje su na prvom mjestu nafta i naftna ulja s vrijednošću od 309 milijuna KM (158 milijuna eura), slijedi električna energija u vrijednosti od oko 54 milijuna KM odnosno 27,6 milijuna eura te šećer, čokolada i čokoladni proizvodi kao i pivo.

Zanimljivo je da BiH zapravo najveći suficit u trgovini s Hrvatskom bilježi izvozeći električnu energiju. Iz BiH je tako Hrvatskoj isporučeno struje u vrijednosti od 131,9 milijuna KM (67,4 milijuna KM). Slijedi sirovi aluminij te drvo, sjedala i tkanine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je komentirajući podatke o šestomjesečnoj vanjskotrgovinskoj bilanci svoje zemlje kazao kako je važno što je nastavljen trend trgovinskog rasta a pokrivenost izvoza uvozom povećana za dva posto i sada iznosi 61 posto.

>>>Ramljak: Mercator od 1. kolovoza preuzima 83 Konzumova dućana u BIH

-To je solidan trend, posebice u razmjeni sa EU i CEFTA-om, kazao je Šarović dodajući kako je važno da se takvi rezultati bilježe unatoč nepovoljnom političkom ambijentu u toj zemlji.

-To govori o otpornosti ekonomije u BiH na takve pojave, konstatirao je Šarović dodajući kako je jasno da se gospodarstvenici bolje razumiju od političara.

EU i regija, kako je prognozirao, ostat će ključni trgovinski partneri pa BiH sve mjere koje donosi treba prilagoditi tom trendu.

02. svibanj 2024 06:54