Korona i biznis
27. veljača 2019.

Hrvatska izašla iz procedure prekomjerne makroekonomske neravnoteže

Nakon pet godina, Hrvatska je izašla iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, priopćila je Vlada u srijedu.

- Europska komisija je u svom redovitom godišnjem Izvješću za Hrvatsku, kojeg donosi u okviru Europskog semestra za 2019. godinu, potvrdila napredak Hrvatske u provođenju strukturnih reformi. stoji u prioćnju Vlade. Ističu kako je zabilježen napredak u provedbi svih četiriju preporuka Europske komisije u odnosu na prošlu godinu i, još važnije, ustanovljen je izlazak Hrvatske iz dugogodišnje procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža u kojoj se nalazila još od 2014. godine - stoji u priopćenju Vlade.

- Odlukom Europske komisije Hrvatska je svrstana u višu kategoriju, u društvo država članica Europske unije sa stabilnim gospodarstvima, zajedno s Njemačkom, Irskom, Francuskom, Nizozemskom, Rumunjskom, Španjolskom, Portugalom, Švedskom i Bugarskom - izjavio je ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Europska komisija u svom Izvješću navodi razloge izlaska Hrvatske iz ove procedure:

  • gospodarski rast bio je zasnovan na domaćoj potražnji te na naročito snažnoj osobnoj potrošnji,
  • rast je bio zasnovan i na dinamičnim privatnim ulaganjima, budući da su uvjeti financiranja povoljni,
  • neizvjesnosti koje su bile povezane s restrukturiranjem Agrokora sada su u velikoj mjeri otklonjene.
  • javni dug se nastavio smanjivati kao rezultat razborite fiskalne politike i dinamičnog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Vlada se u priopćenju hvali s time da je Komisija u svom Izvješću utvrdila da je Hrvatska, u odnosu na prošlu godinu, zabilježila napredak u svakoj od njenih specifičnih preporuka, što u dosadašnjim Izvješćima Komisije nije bilo slučaj.

- Pristup Vlade koji se temelji na tzv. ‘trokutu uspješnosti‘, koji čine fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i ulaganja, već je doveo do povećanja dohotka stanovništva i rasterećenja gospodarstva, dok je cilj svih reformi koje se poduzimaju nastavak podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i životnoga standarda naših građana - stoji u priopćenju.

Izlazak iz ove procedure vrlo je bitan jer otvara put ka ulasku Hrvatske u tečajni mehanizam (ERMII), odnosno otvara vrata za uvođenje eura u Hrvatskoj.

Inače, makroekonomske neravnoteže u jednoj zemlji EU-a, primjerice veliki manjak tekućeg računa ili balon na tržištu nekretnina, mogu štetno utjecati na druge države članice EU-a. To se pokazalo tijekom globalne financijske krize. Zbog toga je 2011. uveden postupak u slučaju makroekonomske neravnoteže. Njime se omogućuje pojačani nadzor zemalja u kojima su utvrđene prekomjerne neravnoteže u okviru postupka u slučaju prekomjerne neravnoteže.