Aktualno
StoryEditor

Hrvatska je neobrana: Manjak radne snage postao najveći državni problem

01. Rujan 2018.

Nedostatak radne snage najveći je problem hrvatskoga gospodarstva. Ta tvrdnja predsjednice HUP-a Gordane Deranje iz ovotjednog intervjua provlači se tjednima i mjesecima kao lajtmotiv u Lideru. I naslovna tema ovog broja u tom je ruhu i duhu.

Police trgovačkih lanaca zjape prazne jer ‘nima koga da ih puni‘ – trgovačkoj logistici nedostaju vozači kamiona, skladištari i trgovci. To su, dakle, novi prilozi listi traženih kvota stranih radnika. Sad su i voćari počeli kukati. Prva klasa jabuka mogla bi ostati neobrana jer ‘nima koga da je bere‘, a dok se riješi skupa i duga papirologija s ukrajinskim beračima, oni bi mogli umjesto prve klase brati – industrijsku jabuku.

>>>Deranja o sredstvima EU: Trebalo je puno više privlačiti investicije u industriju

Hrvatski duhani, piše Večernjak, počeli su testirati strojnu berbu duhana. Gdje god se okreneš – Hrvatska je neobrana.

Kafići na Jadranu suhim zlatom plaćaju dobroga konobara, a čaše i šalice na smjenu peru dobri susjedi, rođaci, prijatelji i stalni gosti. Ni na kontinentu nije bolje.

Jeste li probali angažirati građevinskog majstora za neki jači popravak ili ne daj Bože adaptaciju stana u kojoj se trebaju izredati zidar, keramičar, vodoinstalater, električar, stolar i soboslikar? Nemoguća misija, čak i usred ljeta kad je na Jadranu sezona zabrane radova!

Jedan zagrebački mali građevinski poduzetnik jada se kako bi samo za poslove koji mu se nude u Istri mogao u stalni radni odnos uzeti deset građevinaca. Kad bi ih igdje mogao pronaći.

>>>Deranja: Previše filozofiramo, uvijek nešto najavljujemo, a ne provodimo i zato ne rastemo

Država te poduzetničke muke mirno promatra. Ne pojednostavnjuje proceduru vaučerima (prema uzoru na Nizozemsku), niti otvorenim granicama za strance iz susjednih država (Poljska), niti potiče umirovljenike da se vrate u svijet rada. I zato će Hrvatska sve više (p)ostati iseljena i neobrana, baš kao ona dalmatinska maslina iz stihova legendarnog Podravca Drage Britvića.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 03:09