Aktualno
StoryEditor

FOTO: Hrvatska je prosperirala ulaskom u EU, ali ima još puno posla

05. Srpanj 2017.

Povodom obilježavanja četvrte godišnjice punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatska gospodarska komora i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj odlučili su zajednički organizirati konferenciju radnog naziva ’Ususret petoj godini članstva Hrvatske u Europskoj uniji’ koja je održana u srijedu u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

- Hrvatska trenutno ima tek 169 00 nezaposlenih, a uvoz je porastao za 50 posto od kada smo pristupili Europskoj uniji. Zasigurno smo prosperirali od ulaska u EU, no pred nama stoji još teških zadaća – otvorio je konferenciju Luka Barilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

>>> Adrović: Hrvatsku treba i formalno potpuno eurizirati

Voditelj Europske komisije Branko Baričević poručio je okupljenima kako ovu konferenciju vidi kao nastavak zamjetnih pozitivnih posljedica u gospodarstvu i politici.

- Svjedočimo jasnim znakovima kako Hrvatska polako, ali sigurno izlazi iz krize. Članstvo je donijelo puno toga dobrog Hrvatskoj, no trebamo biti svjesni kako proces još traje. U Republici Hrvatskoj napravljeno je mnogo, ali je i isto tako mnogo posla ispred nje na što Europska komisija upozorava s ciljem da Hrvatska postane konkurentni dio EU koja je svojim žiteljima donijela mir i blagostanje – kazao je Baričević, te dodao kako EU trenutno radi i na razvijanju jedinstvenog digitalnog tržišta i stvaranju energetske unije. Podsjetio je i na Bijelu knjigu koju je Europska komisija predstavila 1. ožujka, a u kojoj je navedeno 5 mogućih scenarija kojima Europa može krenuti.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac upozorila je na činjenicu da je u četiri godine članstva u EU iskorišteno tek 23% sredstava, čime nije zadovoljna. Ipak, napominje Žalac, Hrvatska nije po tome pitanju na dnu EU, već negdje u zlatnoj sredini. Najavila je i kako će Vlada RH uskoro procese oko prijavljivanja za dobivanje sredstava EU fondova učiniti lakšim, te je istaknula kako Hrvatska treba više raditi na razvoju ruralnih područja.

- Sedmi lipanj 2017. kada je  u Bruxellesu potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Pelješki most, jedan je od najvažnijih datuma u našoj povijesti. Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt u Republici Hrvatskoj, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, važan je za cijelu Europu – zaključila je Žalac.

>>> Vlada predlaže ubrzavanje postupka zapošljavanja kadrova za korištenje EU fondova

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je da Hrvatskoj fokus mora biti na mladima, baš kao što je to i u EU. Pavić je upozorio i na važnost izvoza, budući da izvoznici zapošljavaju 50 posto Hrvata, te napomenuo kako se u Hrvatskoj moraju stvoriti uvjeti gdje će mali i srednji poduzetnici biti pokretači ekonomije. Eu fondove, vidi kao temelje na kojima se navedeno može realizirati, kao što ih vidi i kao generatore radnih mjesta.

Od ostalih događanja na konferenciji valja istaknuti izjavu posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mate Granića, koji je kazao da je Europska unija uz sve svoje mane i dalje daleko najbolja opcija za Hrvatsku, a zanimljivi su bili i rezultati istraživanja među poduzetnicima koje je predstavio Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove i EU. Čak šezdeset i devet posto ispitanika izjavilo je kako ne koristi EU izvore financiranja, a kao glavni razlog takvom stanju stvari, većina njih ističe nepostojanje odgovarajućeg natječaja.

04. svibanj 2024 21:11