Aktualno
StoryEditor

Hrvatska je vodeća europska destinacija za najam brodova

21. Lipanj 2017.

Klijenti najveće web platforma za najam brodova na svijetu tvrtke Zizoo  iz Zapadne Europe i SAD-a, preferiraju Hrvatsku ispred svih drugih globalnih odredišta, tvrde predstavnici spomenute tvrtke. Tako u Zizoou predviđaju da će industrija čarter plovilima u Hrvatskoj zabilježiti trostruki rast u sljedećih pet godina. Tvrtka Zizoo predstavlja najam brodova kao alternativu ili nadopunu hotelskom smještaju te tako eliminira ‘elitističku‘ stigmu industrije svjetskoj publici, posebno mladima koji su najveći rastući segment. Kao svoje glavno strateško tržište, Zizoo planira otvoriti novi ured u Hrvatskoj što je dio upotrebe sredstava iduće investicijske runde. Trenutačno Zizoo raste 15-20% mjesečno. Od 2014. do 2017. plan rasta je 90 puta (na godišnjoj razini), a  ove godine očekuje 24.000 putnika Nakon sljedeće investicijske runde Zizoo planira otvoriti ured u Zagrebu. Najvjerojatnije početkom 2018.

>>>Rolls-Royce: Prve flote brodova bez posade do 2020. godine

Najveće Zizoovo destinacijsko tržište je Hrvatska, dok najveći broj korisnika njihovih usluga dolazi iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije i sve više SAD-a. U Zizoou iznimno važnim smatraju daljnje razvijanje odnosa sa čarterima jer su oni ključ Zizoovog uspjeha. Osim toga cilj im jer kao platformi kako dodatno mogu olakšati posao i donijeti rast. Tu su glavne dvije stvari – produljivanje sezone, jer vremenski uvjeti to dopuštaju te stimulacija kraćih najmova za više cijene, jer to otvara ogromno novo tržište klijenata koji prvi puta žele iskusiti odmor na brodu.

Zizoou je cilj da njihovi klijenti tijekom bookiranja na Zizoo platformi imaju preglednost i jednostavnost, što znači da će dalje graditi infrastrukturu za transfere putnika, usluge provisioninga, ali i digitalnih vodiča za njihov odmor na brodu. Zizoo ima razne ideje kako to ostvariti, koristeći ‘best-practices‘ iz drugih turističkih sektora, poput ‘loungeva‘ za goste do digitalnog check-ina i social aplikacije za korisnike. Hrvatska će kao tržište tu igrati ključnu ulogu jer će na njoj testirati nove usluge prije nego što ih puste na druga tržišta. Kako bi to ostvarili potrebna im je veća prisutnost u Hrvatskoj što do sada nije bilo jednostavno, međutim kako im se ‘jezgra‘ infrastrukture razvila, ideja je da client-management, ali i dio developmenta, baziraju u Hrvatskoj.

>>>U hrvatskim lukama raste broj brodova i putnika, pada promet robe

O tvrtki Zizoo

  • Tvrtka Zizoo osnovana je 2014. godine kada su Anna Baničević, Bečanka crnogorskog porijekla, s partnerima iz Hrvatske Sinanom Mašovićem i Ivanom Miletićem te partnerom iz Španjolske Benitom del Valle, prepoznali veliki potencijal industrije za iznajmljivanje plovila.
  • Zizoo je dobio ime po poznatom oceanografu s crvenom kapicom Jacques-Yves Cousteau čiji nadimak je bio Zizoo.
  • Tvrtka, sa sjedištem u Berlinu, broji oko 35 zaposlenika te uz ured u Beču planira ponovo otvoriti ured u Zagrebu, odakle je firma počela
  • Misija tvrtke je da odmor na plovilima učini „sljedećom velikom stvari“ kada je riječ o putovanjima.
  • Zizoo je prva platforma koja nema posrednike i koja čarter tvrtkama nudi odgovarajuću tehnologiju za direktnu komercijalizaciju brodova na globalnom tržištu u stvarnom vremenu.
  • Svojim inovativnim pristupom tvrtka Zizoo unijela je revoluciju u turistički sektor omogućujući jednostavnu rezervaciju više od 11.000 brodova različitih kategorija u 30 zemalja na 500 lokacija.
  • Tijekom 2016. godine niz europskih i američkih investitora, među kojima su se našli Axel Springer Digital Ventures, Mairdumont Ventures, Russmedia te Sam Shank, osnivač i izvršni direktor uspješnog američkog putničkog start-up-a zvanog Hoteltonight, kao i austrijski državni VC fond AWS Gründerfonds, investirao je ukupno 1,7 milijuna eura u Zizoo.
  • Zizoo je po prihodima, najveća web platforma za najam brodova na Svijetu.
  • Tvrtka je prošli mjesec zatvorila novu rundu financiranja te je od osnutka postigla gotovo četiri milijuna eura investicija, a trenutno se prvenstveno usmjerava na daljnje unaprjeđenje proizvoda i ubrzanje stope rasta. Usporedbe radi, lani je Zizoo ostvario prosječni mjesečni rast rezervacija od 35%. Do 2020. na ciljnom tržištu plan Zizooa je ostvariti godišnji prihod od 450 milijuna eura na svim tržištima.
20. travanj 2024 15:31