Aktualno
StoryEditor

Hrvatska ne ulaže dovoljno u vrhunski sport

25. Kolovoz 2016.

Hrvatski sportaši s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru vratili su se s rekordnih deset medalja, od kojih je čak pet zlatnih. No, osim hvalospjeva hrvatskog puka i medija ovakav rezultat otvorio je, kako to najčešće biva, pitanja koja zadiru u pozadinu njihova uspjeha.

Da li Hrvatska država uopće financijski pomaže svoje sportske ambasadore, ili, tek kako je izjavio jedan od dobitnika zlatne medalje, Josip Glasnović, HOO pomaže sportašima, tek kada počnu ostvarivati velike uspjehe.

- Da nemam sponzora u Italiji i podršku supruge, vjerojatno se ne bih ovime bavio. Otac mi je već prestar da bi me sponzorirao – dodao je. Hrvatska je među zemljama koja svojim dobitnicima medalja osigurava relativno najmanje novčane nagrade jer su, zbog ekonomske krize, iznosi 2010. prepolovljeni. Trenutačno zlatna medalja u pojedinačnoj konkurenciji vrijedi 104 tisuće kuna (oko 14.000 eura), a u ekipnoj 85.000 kuna. Srebrena u pojedinačno vrijedi 65.000 kuna, a brončana 46.000. Uz sportaše, identične iznose dobivaju i treneri, dok ostalo stručno osoblje jednog tima zajednički dijeli dvostruki iznos pojedinačne novčane nagrade.  Usporedbe radi srpski sportaši za osvajanje zlatne medalje dobivaju 50 000 eura. Pri tome izračunu treba napomenuti kako sportaši , koji se bave ’malim sportovima’  ne mogu računati na izdašne sponzorske ugovore, kao što je to slučaj s sportašima koje se bave nogometom ili košarkom, a njihove pripreme koštaju , kao što je to slučaj s jedriličarima, i do 100 000 eura.

Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, premda priznaje kako situacija nije bajna i može se učiniti više, tvrdi kako je država olimpijcima dala najviše  što u ovom trenutku može dati. Još jedan osvajač medalje na netom završenim olimpijskim igrama  jedriličar Tonči Stipanović, sudionik ovotjednog Fight cluba, poručuje kako se bez izdašnije potpore države u njegovom sportu ne može uspjeti, niti on može imati kvalitetan život, te kako se sportaše zapostavlja nauštreb pohlepnih političara. Troši li Hrvatska sumanute svote na saborske zastupnike, izbore, a pritom zapostavlja vrhunske sportaše ili se pak radi o populističkim tezama?

Vaše glasove i komentare očekujemo u ovotjednom Fight clubu gdje naša teza glasi’ Hrvatska ne ulaže dovoljno u vrhunski sport’

19. travanj 2024 23:42