Aktualno
StoryEditor

Hrvatska pošta ulaganjima u tehnologiju razvija temeljno poslovanje

27. Listopad 2017.

Hrvatska pošta i u 2017. godini nastavlja s ulaganjima u tehnologiju te je realizirala, između ostalog, i dvije važne investicije za razvoj temeljnog poslovanja: nabavu novih sustava za sortiranje pošiljaka i ulaganje u vozni park.

>>>Hrvatska pošta na prodaji trgovačke robe zarađuje kao Zara

Razvojna strategija Pošta2022. pridaje veliku važnost unaprjeđenju temeljnog poslovanja, a Hrvatska pošta ovim će ulaganjima znatno poboljšati razradu i dostavu pošiljaka. Novi sustavi za automatsko sortiranje pošiljaka (SASP) svojim karakteristikama i performansama zadovoljavaju sve zahtjeve hrvatskog tržišta poštanskih usluga i potpuno su prilagođeni potrebama Hrvatske pošte. Povećana je brzina sortiranja pošiljaka, ali i točnost očitanja adresa. Razvijeni su algoritmi koji prepoznaju alternativne nazive ulica, naselja i/ili poštanskih ureda što smanjuje mogućnost pogreške pri pripremi pošiljaka za dostavu.

Jedan takav sustav već je postavljen u Splitu, a u Zagrebu je započelo postavljanje pet novih sustava koji će znatno poboljšati sortiranje te, posljedično, i dostavu pošiljaka. Ukupna investicija u šest novih sustava za sortiranje pošiljaka iznosi 62 milijuna kuna. Kako se tržište paketa stalno povećava zbog rasta e-trgovine, Hrvatska pošta nabavlja i novi sustav za razradu paketnih pošiljaka.

Biti građanima na usluzi misija je Hrvatske pošte, a ulaganje u temeljnu djelatnost znači bolju uslugu korisnicima diljem Hrvatske.

Unapređenje voznog parka

Osim novih strojeva za sortiranje pošiljaka, u ovoj godini unaprijedit će se i vozni park Hrvatske pošte. Stalna obnova voznog parka važna je za razvoj temeljnog poslovanja jer je Hrvatska pošta tvrtka velikih logističkih kapaciteta koja posjeduje više od 3000 vozila. Do kraja godine će se nabavom novih mopeda za poštare za potrebe dostave pošiljaka zamijeniti 30% mopeda u voznom parku. Usto, Hrvatska pošta ulaže u elektrifikaciju voznog parka. Tako je u planu i nabava električnih vozila na četiri kotača čime će se dodatno smanjiti utjecaj na okoliš i postići znatne uštede. Nova električna vozila nadopunit će „zeleni“ vozni park od 180 električnih bicikala nabavljenih 2015. godine.

>>>Hrvatska pošta ispunila stroge kriterije, ušla u partnerstvo s DHL-om

Razvoj temeljnog poslovanja, ulaganja u nove tehnologije, poboljšanje postojećih logističkih kapaciteta te gradnja novog sortirnog centra temelj su razvoja poslovanja Hrvatske pošte i zalog za budućnost tvrtke. Novi sortirni centar, koji se gradi od svibnja ove godine, najveća je kapitalna investicija Hrvatske pošte vrijedna 345 milijuna kuna. Navedena su ulaganja i preduvjet izlaska na nova tržišta – još jednog važnog cilja Razvojne strategije Pošta2022.

19. travanj 2024 10:25