Aktualno
StoryEditor

Hrvatska poštanska banka kupila Jadransku banku

04. Srpanj 2018.

Jadranska banka dobila je novoga vlasnika. Zdravko Marić, ministar financija, Marija Hrebac, čelnica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke potpisali su u srijedu ugovor o prodaju dionica Jabe. Tim ugovorom  HPB postaje vlasnik svih dionica posrnule banke.

Nakon što stekne dionice Jabe, HPB će dokapitalizirati tu banku s 110 milijuna kuna. Kako je rečeno na press konferenciji, to će HPB napraviti vlastitim sredstvima.

>>>Glavna skupština HPB-a odobrila akviziciju Jadranske banke

- Kupnja Jabe izuzetno je važno za HPB, ne samo kao jači iskorak u Dalmaciji, već i kao znak da smo spremni i sposobni preuzeti druge banke i jačati poziciju banke – kazao je Vujić.

Ministar Marić naglasio je kako je ovo bio uspješan proces sanacije za koji porezni obveznici nisu dali ni kune.

- Hrvatska je predvodnik u implementaciji sanacije u kategoriji malih banaka po novome modelu i europskoj regulativi. To je veliko priznanja DAB-u. Napravljena je sanacija banke bez da se teretilo porezne obveznike. Izdvojen je loši dio banke. Fond za sanaciju banaka sudjelovao je u troškovima. Aktivacijom tog mehanizma omogućili smo zaštitu interesa poreznih obveznika – kazao je Marić.

>>>Zainteresiran za kupnju HPB dubinski snima poslovanje Jadranske banke

- Ovim potpisom ugovora završavamo dvogodišnji postupak sanacije Jadranske banke. U tom razdoblju smo po novoj regulativi sanirali jednu kreditnu instituciju, koju nisu sanirali porezni obveznici nego dioničari i suvlasnici. Jaba nije propala i održali smo je na životu i predajemo je u ruke ozbiljnom igraču na našem tržištu čime će nastaviti sa svojim poslovanjem – kazala je Hrebac.

Ovaj ugovor, odnosno preuzimanje mora još odobriti Savjet Hrvatske narodne banke, što se očekuje uskoro, pogotovo što guverneru Vujčiću ističe mandat.

25. travanj 2024 13:45