24. listopad 2017.

Hrvatska potpisnica pisma koje poziva na ‘borbu protiv ruske propagande‘

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u utorak je potvrdilo kako je Hrvatska supotpisnica pisma upućenog visokoj predstavnici EU Federici Moghereni u kojem se traži jačanje sposobnosti EU-a u borbi protiv dezinformiranja i propagande vanjskih čimbenika, što je portal EUObserver, koji je prvi izvijestio o pismu, nazvao traženjem pomoći u borbi protiv ruske propagande.

"Hrvatska je supotpisnica pisma upućenog visokoj predstavnici Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini čiji je cilj potaknuti na jačanje sposobnosti strateškog komuniciranja na EU razini, posebno u odnosu na istočno i južno susjedstvo te jugoistočnu Europu", stoji u priopćenju ministarstva u kojemu se ne spominje Rusija.

Hrvatska je uz Češku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Švedsku i Veliku Britaniju potpisnica pisma kojim se traži da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pojača kapacitete u borbi protiv ruske propagande, objavio je u petak EUObserver.

>>>Europski parlament donio rezoluciju protiv ruske propagande

"U pismu se upozorava na sve veću sofisticiranost i intenzitet u dezinformiranju i širenju propagande vanjskih čimbenika općenito", kažu u MVEP-u. "Skreće se pozornost na pokušaje utjecanja na stvaranje nepovjerenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom kao i nastojanja da se diskreditiraju EU i države članice, transatlantska zajednica te naši partneri", dodaje se.

"U takvim okolnostima ističe se važnost strateškog pristupa i potreba jačanja timova (task forces) za strateško komuniciranje koji su zaduženi za istočno i južno susjedstvo te zapadni Balkan. Ističe se također potreba osiguranja odgovarajućeg financiranja, institucionalnog pozicioniranja timova unutar EEAS-a te sustavnog pristupa kadrovskom jačanju", naglašavaju na Zrinjevcu.

StratCom za istočnu Europu

EEAS je tijelo osnovano 2009. Lisabonskim ugovorom čija je uloga pomagati visokoj povjerenici u provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Ono je u ožujku 2015. osnovalo radnu skupinu StratCom za istočnu Europu koje se bavi borbom protiv ruskih kampanja širenja dezinformacija, stoji na stranicama EEAS-a.

>>>‘Alternativne činjenice’ Trumpove savjetnice rasprodale Orwellovu 1984

StratCom se bavi djelotvornom komunikacijom i promocijom europskih politika u Istočnom susjedstvu, osnaživanju cjelokupne medijske scene na tom području i u članicama EU-a, te jačanju kapaciteta EU-a za predviđanje i odgovaranje na širenje dezinformacija od strane vanjskih aktera, dodaje se.

MVEP  naglašava kako se Hrvatska do sada u okviru svojih napora unutar EU-a zalagala za važnost političkog angažmana s državama jugoistočne Europe, kao i s državama šireg EU susjedstva na jugu i istoku, pri čemu je kao važan aspekt angažmana istaknuta sigurnost.

"Kad je riječ o jugoistočnoj Europi, strateško komuniciranje sagledavamo kao važan segment ukupnog EU-ovog djelovanja, kako u smislu promicanja vrijednosti, demokracije i vladavine prava, tako i u kontekstu odgovora na razne manifestacije hibridnog djelovanja i vanjskih utjecaja, te u cilju jačanja i izgradnje otpornosti ovih država i njihovih sposobnosti da se sami nose sa sigurnosnim i drugim izazovima. Sve to smatramo važnim ulogom u sigurnost i stabilnost europskog kontinenta", zaključuje se u priopćenju.