Aktualno
StoryEditor

Hrvatska prestigla Italiju i postala najvažniji uvoznik slovenske hrane

06. Lipanj 2017.

Hrvatska se lani popela na prvo mjesto liste zemalja u koje se izvozi najviše slovenskih prehrambenih proizvoda, smijenivši s vrha Italiju u koju se tradicionalno izvozi mnogo planinskog mlijeka, čulo se u utorak na tradicionalnom godišnjem sastanku menadžera i agrarnih ekonomista koje organizira Gospodarska komora na Bledu.

Hrvatska je lani postala naše glavno izvozno tržište, ispred Italije i Austrije, a povećao se i naš uvoz iz Hrvatske, u izvozu sudjeluju i poduzeća u hrvatskom vlasništvu kao i slovenskom, kazao je agrarni ekonomist s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta Aleš Kuhar, ocijenivši da su slovenska prehrambena industrija i poljoprivreda u dobrom stanju iako je lani prihod nešto pao.

720 tvrtki, 14.000 zaposlenih

U prehrambenom je sektoru u Sloveniji 720 tvrtki sa skoro 14.000 zaposlenih, a lani je taj sektor imao više od dvije milijarde eura prihoda, neznatno manje nego godinu ranije iako je broj zaposlenih porastao.

>>>Slovenija zasjenila Hrvatsku u izvozu, jednom od glavnih pokretača gospodarskog oporavka

Ukupno je taj sektor gospodarstva poslovao pozitivno već treću godinu za redom, što ukazuje na gospodarski oporavak i završetak vlasničke konsolidacije, no morao bi se pobrinuti za nov kvalitetni skok, ocjena je Kuhara.

Uvoz bezalkoholnih pića, mesa i mesnih prerađevina

Iz Hrvatske je znatno poskočio uvoz bezalkoholnih pića, ali i mesa i mesnih prerađevina, mahom preko Mercatorove mreže, a znatan porast je i u uvozu mliječnih proizvoda, jogurta i sireva iz Njemačke, također kroz strane trgovinske lance, što Kuhar smatra čudnim s obzirom na status Njemačke kao zemlje s izvozom visokotehnoloških proizvoda poput automobila.

Kuhar smatra da bi slovenska industrija hrane morala posvetiti pažnju povećanju produktivnosti, ali ostvariti i tehnološki skok kako bi opet brže napredovala.

27. travanj 2024 05:22