Aktualno
StoryEditor

Hrvatska se prema stupnju razvoja ICT-a propela sa 42. na 36. mjesto

20. Prosinac 2017.

Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) objavila je globalno izvješće o informatičkom društvu koje pokazuje da je Hrvatska prema stupnju razvoja ICT-a napredovala sa 42. na 36. mjesto u svijetu, priopćio je u srijedu Hakom.

U priopćenju se objašnjava da to izvješće ITU-a analizira razvoj ICT-a u svim članicama UN-a, a sastavni dio izvješća je i indeks razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT Development Index - IDI) kao mjera kojom se mogu uspoređivati zemlje prema stupnju razvoja ICT-a.

>>>Hakom: 8 posto više paketa na tržištu poštanskih usluga, sve zbog porasta e-trgovine

Hrvatski IDI je zabilježio rast s lanjskih 6,96 na 7,24 boda te Hrvatska zauzima 36. mjesto u svijetu i time se svrstala među šest zemalja koje su napredovale za pet ili više mjesta, s obzirom da je prošle godine bila na 42. mjestu.

Za usporedbu, u Europi su iza Hrvatske Grčka, Litva, Češka Republika, Italija, Mađarska i Poljska, navodi se u priopćenju Hakoma.

Objašnjava se da se IDI indeks sastoji od indeksa pristupa ICT-u, indeksa korištenja ICT-a i indeksa ICT vještina.

Hrvatska je u sve tri kategorije ostvarila rast, dok se najveći napredak bilježi u dijelu korištenja ICT-a, čiji indeks je narastao sa 6,05 na 6,45 bodova.

>>>HAKOM: Manji prihodi i u fiksnim i u mobilnim mrežama

Tome najviše pridonosi, navodi se u priopćenju, značajan rast broja aktivnih korisnika širokopojasnog pristupa internetu putem pokretne mreže, čije su cijene prema navedenom izvješću među najnižima u svijetu u odnosu na bruto nacionalni dohodak.

U izvješću "ITU zaključuje da Hrvatska ima dobro razvijenu telekomunikacijsku infrastrukturu te da nastavlja ulagati u njenu modernizaciju. ITU također navodi da je penetracija ICT-a po kućanstvima relativno visoka, a broj ljudi koji koriste internet je kontinuirano u porastu", zaključuje se u priopćenju Hakoma.

16. travanj 2024 21:00